mandag 31. mai 2010

Etter en helg..

..hvor Saga har blitt introdusert for rifleskudd. Ho lå inne i bilen sammen med mor Nova og Sizarka...tygde griseøre..og reagerte ikke på skudd i det hele tatt! De lå i bur bak skytterhuset..så skuddlyden ble ikke så skarp. Det var absolutt ingen reaksjon. Søndag ettermiddag..etter en del skyting..tok jeg Saga ut av bilen og trente ho litt mens skyting pågikk. INGEN negativ reaksjon..ho var kun interessert i ferske reinspor!!!
Saga er absolutt ikke glad i sin bror Sayko..ho synes han egentlig er ganske herslig! Ho går med stive ben og reist bust når ho ser ham...mens han kun er interessert i å "ri" på ho.
Saga har ennå ikke helt forstått dette med at "tisse" DET gjør vi ute..men vi hardtrener..og det er jo lettere når det kun er ho igjen hjemme. Ho spiser hellet ikke alene..maten går ned på høykant når mor Nova henger over ho..men ellers må jeg sitte der med fingeren ned i matskåla..og late som om jeg spiser..:/ snakk om å gjøre det vanskelig for seg selv etterhvert!!! Ho har heller ikke så mye disiplin innabords..vi prøver å gjøre ting på en myk måte..noe som kan ta en del tid..men det ble også gjort med mor Nova..og ho har jo bare et herlig og stabilt/trygt gemytt. Men for Sagas del så går det mye utover tålmodigheta på oss tobeinte:/ ho eier STOR pågåenhet og nyskjerrighet. Dette vil vi ikke dempe, men heller fremheve! Ho har også begynt å gå lengere og lengere fra oss..vi må følge med ho hele tiden..kommer ho over et eller annet spor..så følger ho det!
Saga tror også at ALLE mennesker er skap for henne. Vi gikk i sentrum av Tromsø med ho fredagskveld..og der møter man jo en del folk..og ho skulle absolutt bort til alle! Om noen bøyde seg ned for å hilse..fikk de en skikkelig rundslikk og halehilsen som går som en propell!
Saga gikk gjennom byen uten noe problem. Det eneste ho ikke likte, var "stigen" ned til der småbåtene ligger. Den var skummel. Vi skal ta den igjen på neste bytur!
Torsdag hadde vi et lite valpetreff med de 4 valpene som er i Tromsø..Saga, Sayko, Sir Hugin og Stella. Vi trente litt kontakt, innkalling og sitt...og det var MASSE forstyrrelser rundt..i form av unger, sykler osv. Man skal være mye "klovn" da, for å få blikk-kontakten med valpene.
Kort,korte økter og små repitisjoner. Vi skal trene igjen førstkommende torsdag, men i dag tar jeg Saga med bort til Pyramiden for å trene/sosialeisere med FREMMEDE hunder av flere forskjellige raser!!

Jeg og Gillers er nå rifleinstruktører i Tromsø JFF. Kurset var i helgen, og jeg har skutt mine første 45 skudd. Gilles fikk skudd ca det samme.
Førstkommende helg er det riflekurs for damer i Lakselvbukt. Det er 10 damer påmeldt, og man får skutt sine 30 obligatoriske skudd..og får skutt opp til storviltprøve.

torsdag 27. mai 2010

Diverse aktivitet!

På tur fra Salangen og til Tromsø, spiste vi middag sammen med eier til Larsudden`s Balo på Buktamoen, Pàr Nilsen. Med seg hadde han sin Boråsens Hampus, valpenes halvbror. Han var på tur til Sverige for å bjørnetrene denne hunden.
Saga var LIIITT usikker, men var likevel tøff nok til å hilse på. Første nære møte med en jamthanne. (han liknet litt på mor Nova, men luktet jo HELT annerledes, så det ut som Saga tenkte)
Sjekk de signalan Saga sender ut..flinke jenta:) "jeg er så liten og søt atte du må være snill med meg"
Man blir sliten i skogen..og da er det deilig å kvile på far sin arm...iallefall noen minutter til man er utkvilt... Ro i kroppen?? Neida!


..og så lærer far Saga å tygge kvist...en livsviktig lærdom....og så var vi i stallen igjen! Og Saga var meget interessert i hva det er hesten spiser. Og sammen med far kunne ho gå nærme..og bjeffe litt.
Åååå..såååå skummelt. Iallefall det første minuttet!
Åhhh...hva er dette??? Lukter litt rart liksom..som om det skal bety noe for meg..liksom..hmmm.
Jammen Mor!! Det er jo sånn som du bruker å ha rundt halsen!! Tørka elgbæsj med lakk rundt...som pynt til antrekk! Ja..det er DET det betyr!!

Saga med øran:)Første ordentlige skogstur..på jakt etter elg:)
Sayko på besøk. 9,5 uker gammel...og LITE samarbeidsvillig!

Sayko vokser i rykk og napp...og her er han høyere bak en framme...hehe..han "haille" fremover *glise*
Valpene er snart 11 uker, og huff kor tiden flyr! Det er kjempeviktig å ta med valpen på mest mulig denne perioden. Når de har fylt 16 uker, kan det være for sent! Det de har "misset" til da, kan være vanskelig å bøte med senere!
Ta valpen med ut blandt folk, forsiktig introduksjon til skudd. (gå i nærheten av en skytebane hvor det skytes, men ikke gå helt inntill de første gangene. Se hvordan valpen reagerer..og IKKE tving den)
Saga skal introduseres til skudd denne helgen, når vi skal kurses som rifleinstruktører.
Vi har vært i skogen, i fjæra, i stallen, møtt diverse hunder av ymse raser, gått mye blandt folk osv. Nå står en tur til sentrum av Tromsø på tapetet. Dette skal vi gjøre i neste uke. I dag skal Saga, Stella, Sayko og Sir Hugin møtes til valpetrening. Vi skal trene på sitt, dekk, innkalling og det å omgåes UTEN å leke. Lek kommer helt til slutt. Dette skal nok bli en pine for de små!
Bilder kommer:)

onsdag 26. mai 2010

Bubba

Har også fått ferkt bilde av X-Potri av Fjascho (Bubba) Den flotte Leo-sønnen som bor hos Nils Hannu i Kiruna! Bildet er tatt i mai 2010, og Bubba er 2,5 år gammel. Han er virkelig blitt flott den karen! Sjekk den pelsen!!

Sigma

Har fått "ferskt" bilde av Sigma på mailen..og no har ho også reist ørene:) Jeg tror nok ho også har lært seg og "skàlle" på svensk:);)

Litt av hvert.

Det går bare bra med valpene ute i den store verden. Tilbakemeldingene er positive.
Litt problemer med spisingen er det flere som har, så da kan det være lurt å gå ned til 4 måltid pr. dag allerede nå. La maten stå framme i 15 minutter..og ta den så vekk. Valpen lærer (normalt) kjapt at den da må spise kjapt. IKKE gi den noe annet å spise før neste måltid!
Den mengden som står på fòrpakken, gjelder om du kun fòrer med tørrfor. Jeg bruker halvparten..og halvparten med råfòr...og har litt rapsolje oppi. Det er skjelden skåla er tom etter Saga, men der står 2 voksne og venter på å spise opp resten:) Så ELSKER Saga å knaske gulrøtter! Og knekkebrød er "knaske-godt" Stella reiser i morgen, men kommer tilbake en tur for overnatting neste helg. Jeg har hatt med meg de 2 jentene opp på øya i dag, der de får løpe løs og utforske alt spennende. Vi krysser bekker uten problem...innkalling på begge, går også bra. Jeg har ALLTID godbiter i lomma (som IKKE er tørrfòrkuler, men Frolic). Jeg kaller de inn ofte...gir godbit og litt kos/ros før de løper ut igjen:) Nå må de sitte pent før vi skal ta på bånd og gå på tur (noe som kan være veeldig vrient). Om de drar i båndet, stopper jeg opp og venter til de slutter å dra. Jeg gir ALDRI etter om de drar i båndet og vil en spesiell plass..da får de jo "belønning" for å dra i båndet. dvs: drar valpen i båndet..mor lar meg gå den veien jeg drar=belønning. Valpen har lært at det er lønnsomt å dra i båndet.
Om 2 uker er det dags for 3 mnd kontroll med påfølgende vaksinering og ny ormekur. Vi startet da også opp med rabiesvaksineprogrammet...noe som tar 6 mnd.
Men i dag skal vi klippe klør:)

søndag 23. mai 2010

Utstilling.

Da er Saga påmeldt på sin første utstilling/valpeshow:)
Jeg har meldt henne på spesialen i Målselv..og ho får delta til tross for at ho ikke er fylt 4 mnd ennå. Det er jo bare trening..så det bruker å gå greit.
Og den som må stille ho..er Gilles *glise*:)
Jeg er opptatt med skrivearbeid..så han må nok i ilden:):) hohoho

Vi har vært i elgskogen med Saga både i går og i dag...og ho har en utrolig bra kroppsbeherskelse til å være så ung! Ho passerer små elver, bratte skrenter, nedfallstrær m.m. uten problem! Om vi setter oss ned litt...så undersøker ho omgivelsene..."søks-turer" på 2-3 minutter og søkslengde på 12-15 meter...hehe..ho må no utvide dette etterhvert:)
Vi trener MASSE på innkalling! Og roper/fløyter på ho KUN når vi er sikker på at ho kommer. ALDRI når ho er opptatt med noe..da har vi allerede tapt før vi har fått åpnet munnen!

Èn av guttevalpene er ganske så tøff i trynet..og jeg har oppfordret eier til IKKE å leke "kamp-leker"...såkalte "gutteleker/brytekamper" med valpen...heller ikke drakamper! Dette kan forsterke adferden til valpen, og han kan bli ufyselig å ha med å gjøre etterhvert! Man skal heller trene kontakt, spor og diverse dressur på en positiv måte. Legg godbiter rundt i stua og la valpen lete etter disse og ròs når valpen finner godbitene:)

torsdag 20. mai 2010

Valpebesøk.

I går var jeg, Stella og Saga på besøk hos Monica og Hugin...og kor flott han er. Lys og fager i farge..ikke så mye høyere enn jenten..men mye kraftigere. Stella var nok ikke så interessert i å leke med ham, mens Saga og Hugin lekte og sloss, sloss og lekte. Mye krutt i den lille Saga, ja!
I dag kom Kjell-Arne og Sayko på besøk. Og Sayko er Sayko! Ikke enkel den karen! Denne gangen var det Stella som ville leke. Sayko og Stella satte huset på hodet..og det var mye lekeslossing..som lett gikk over til litt mere alvor. Han blir litt av en utfordring, den karen, men med masse trening så blir det nok "hund" av han også:)

Saga er utbryterdronning av rang! Ho klatrer over gjerder...eller graver seg under om det er mulighet til det! Så no må vi "rømnings-sikre" når ho er ute i valpegården:)
Stella reiser med eier til Evenes i morgen, og blir til mandag...ho skal bl.a hilse på SAU!
Vi andre reiser også denne helga til Rotvika...og man nok ikke forvente samme været som sist helg..så no er også regntøy pakket!

onsdag 19. mai 2010

Lederskap....

Tidligere handlet lederskap om å være den øverste på rangstigen. Nå handler lederskap om tillit og samarbeid.

Straff av en hund har lite for seg, det er bevist fra veldokumerte studier om hvordan dyr og mennesker lærer og fra nye anerkjente treningsmetoder. Virkelig lederskap handler ikke om rangorden, maktbruk eller oppdragelsesprinsipper. I stedet handler det om hyggelige begreper som tillit, samarbeid, gjensidig respekt og vennskap.

Når hunden gjør en handling, er det fordi den har erfart at det lønner seg. Om den tigger ved bordet eller styrter ut døra før deg, så handler det om at den kan oppnå noe den ønsker seg. Da er ikke det store spørsmålet hvem som bestemmer, men hvem som kontrollerer ressursene og mulighetene. Du kan kontrollere maten og låsen på døra, og da kan du velge hva som skal lønne seg for hunden din.

Et eksempel på misforstått lederskap: hunden min klenger på meg og maser når jeg sitter i sofaen og prøver å slappe av. Jeg har forsøkt å kaste den ut av sofaen, kjefte og be den tie stille, men ingenting fungerer!
Myte: Hunden er dominant og respekterer ikke eieren som leder. Det er derfor den klenger og maser.
Fakta: Hunden har erfart at den oppnår kontakt med eieren ved å mase, eller så ville den ikke ha gjort det! Den eneste måte å endre dette mønsteret på, er ikke å gi hunden oppmerksomhet når den maser. Det vi si total ignorering av hunden, helt til den har sluttet å mase!

Hvis du fokuserer på innlæringsprinsipper og har en grunnleggende positiv og glad holdning, ja, da er du allerede en god leder for hunden din.
Ta tak i ett og ett problem av gangen etterhvert som dere treffer på dem, og fokuser på hvordan du kan løse det hele ved hjelp av trening. Tenk aldri at et enkelt problem er et stort relasjonsproblem mellom dere. Vær bevist på hva du ønsker at hunden skal gjøre og belønn dette konsekvent. Tenk også over i hvilke situasjoner problemet oppstårog hvordan du agerer da. Hva kan du gjøre i stedet og som skaper en positiv innlæringssituasjon.

tirsdag 18. mai 2010

Bilder...

Stella slapper av i skinnstolen de har ødelagt..18 mai 2010
Sovestilling...Saga er kjempeflink til å grave "sove"-hull i hagen....
Mor og datter
Her skal være en jamthund som nyter utstikten...16 mai
Stella på tur..
Saga nyter utsikten fra Kvitevarden i rotvika. Forøya i bakgrunnen.

Prøv å holde 2 viltre småjenter i ro i 2 sekunder......umulig!

Saga hilser på en grand danois for første gang...og ho er absolutt ikke redd!

Piråto, Sizarka, Nova og Stella

En sliten mor...

Stella med Sigma i bakgrunnen..

P
Pia til ho mor...Saga.

Sizarka og Stella

Saga...2 mnd 16 mai

Sigma 2 mnd....rett før avgang til Sverige.

Sigma
Moroklumpen Saga.

De tre søstrne 14 mai

Godt sovehjerte:)

Sigma tester badetempen..

Mor og barn

Stella og Volga

Jentene glefser seg fast i bjørneskinnsbiten!
Oppdateringer..

Fy f.. for et fantastisk VÆR vi har hatt...5 dager i strekk!!! Valpene har vært ute i valpegården fra 6-7 om morgenen til tolv-ett på natta!! Vi har hatt oppi 23 varmegrader..og hundene var flere ganger nede i vannet for å avkjøle seg! Og så er vi blitt solbrente...det har ikke skjedd meg noen gang på denne tiden av året..i allefall ikke her nordpå!

No er det bare to valper igjen hjeme hos oss...Sigma har nå flyttet i utlendighet..og gjort svenske av seg. Ho måtte gjøre opp "feilen" som mora gjorde, da ho flytta til Norge og gjorde nordmann av seg:):) (glise). Ho har flyttet inn til sin tante Alfa og mormor Delta i Knaften, Lycksele..og skal nok bli en ihuga elghund:) Kjempehyggelig med besøk av Karin og Peder! Karin var dyktigste fisker med STOR fisk på kroken! Stanga bøyde seg skikkelig..la seg på båtripa og bøyde seg langt ned i sjøen..trudde stanga skulle knekke! Meeeen...trur du vi har skiftet nylon de siste årene??? Så dessverre stakk storfisken av med noen meter nylon og stingsilda! Noen torsker fikk vi som ble kokt til valpene...skikkelig fersk hundemat:) Sene kvelder med god mat og god drikke..og med et ønske om at Karin og Peder kommer tilbake engang..for å hente opp den store fisken som forsvant!!:)
Pøblebertene Saga og Stella sørger for at det ikke blir ALTFOR stille hjemme. De er kjempe aktive!!De er blitt riktig flinke til bilkjøring..ikke et pip engang, men legger seg ned å sover straks vi starter. De er blitt flinke til å gå i bånd..og får masse ros når de gjør fra seg ute...og så sier jeg ingenting når de tisser inne...men løfter de opp og setter de ut. De har vært litt dårlige å spise når det har vært så varmt, de vil ikke spise vom/tørrfòr...så jeg blandet litt tunfisk i olje i tørrfòret..og DET gikk ned på høykant!
Fortsatt bare gode tilbakemeldinger fra "gutta"! Gleder meg til å få se de igjen. Flere bilder har jeg fått på mobilen..men jeg må få hjelp til å overføre de til pc.
Lørdag ettermiddag var vi i fjæra med Saga og Stella...hvor det var masse å lukte på. En liten elv var skummel..men de passerte den etterhvert. I går fant vi FERSKT elgtråkk...GLAD vi hadde Nova i bånd..ho ble meget ivrig! Og Saga var kjempeinteressert i sporet!
Lørdag la vi også et lite, kort blodspor...med masse pølsebiter i..og den som var klart best der var Stella! Saga skjønte ikke helt dette, men med litt hjelp fant ho ogsp skinkebiten i enden av sporet:)
I dag får jentene ormekur. Og da er det 3 uker til neste kur...de spiser jo så masse rart ute i skauen!!! I morgen tar jeg de med til hundetreninga..slik at de kan gå litt rundt å surre:)

mandag 10. mai 2010

Badedag...

De 3 jentene har akkurat fått seg et etterlengtet (for vår del) bad! Og DET likte de ikke!! Men når mor sier at de skal....så SKAL de! Så no løper de rundt som noen ville dyr i stua for å tørke:)
Har fått tilbakemelding fra eierne til de 5 gutta som er flyttet..og det går bare bra! Noe piping, men de slo seg fort til ro..og det er gull i mine ører! Alle spiser..og de hadde sovet om natta:)
Fikk hilse på Sayko i dag..og DET var gjensynsglede! Jeg tror vi var like glade begge to:)....innimellom hilsinga, måtte han sjekke omgivelsene også:)
Jeg fikk et nydelig bilde på Sahr Brutus på mobilen...men jeg har ikke klart å overføre det bilde til pc`n. Fikk også bilder på Sayko..men samme der...klarer ikke å legge de inn:/
Jentene var med på en liten biltur i dag..og de sovnet med en gang:)
Onsdag drar vi til Rotvika igjen...og torsdag kommer eierne til Sigma fra Sverige. Det skal bli kjempetrivelig å treffe de igjen:)
Jeg er blitt forespurt om å være skriver på elghundspesialen på Målselvfossen 20 juni, noe jeg takket ja til...så da får vi bare håpe at dommer er av den høyttalende del av befolkningen...og at han ikke snakker Brimi-dialekt!!

lørdag 8. mai 2010

Siste dagen før gutta reiser..

Monica er for å hente Sir Hugin...mens Sizarka tar et hele med stor ro.
Nova leker med valpene.
Her ble det dobbeltbooking.
Sahr Brutus
Fredagskveld var det bading av gutta som sto på tapetet..og når man har badet, blir man som regel litt kald, så jeg pakket de inn i fleecepledd og ulljakke..og de STORKOSTE seg:)

Sahr Brutus var sånn passelig fornøyd av å bli badet...men koste seg i teppene:)

..eh...vet ikke helt hvordan jeg fjerner dobbeltbookete bilder, så de får bare bli her:)

Sir Rago koser seg på saueskinn og fleecepledd. Nybadet og snart klar for den store verden!

Nabojenta var ofte innom for å hilse på valpene...og slik kunne hun sitte i timesvis!

Sizarka og Sir Hugin tar en "nap"
Da er alle gutta reis..og det ble straks stillere
i huset...meeeen de tre jentene holder fortsatt liv i kåken, så helt stillt blir det ikke!
Det virker som det skjedde en endring blandt jentene når gutta var dratt. De sloss mer alvorlig no. Dette vil nok pågå en liten stund før de har bestemt hvordan deres nye tilværelse skal være.
Jeg savner de 5 hannene, men de var meget klar for nye utfordringer! Kjempetrist når de reiste.
Men jeg håper og tror at de har fått gode hjem med flinke eiere!!
Nå starter valpenes nye liv, og de blir nok dyktige jegere!
Neste helg reiser Sigma også..og til sist reiser Stella. Saga..den "fule andungen" blir igjen..for med tiden å bli en svane:)

fredag 7. mai 2010

Oppdateringer..

Adrian og S-Varg (Sako) har sofakos.
Heisann:)
Litt ville er småvalpene..
Sir Rago og Sir Hugin
Avslappingsstund.
Sayko, Brutus, Stella og Varg (bakerst)
Brutus og Sayko
Varg

Sigma og Saga
Varg
Stella

Sayko og Brutus
Saga og Varg
Varg
Sigma i trappa, Sayko og Brutus liggende til venstre.
Gutta boys....Sayko og Brutus
Varg og Hugin
Den vakreste av dem alle....Sigma.
Brutus bak, Hugin til venstre og Varg.


Oppdateringer har det vært lite av de siste dagene! Jeg har vært bortreist i forbindelse med jobb i 2 dager....askeskyene reddet meg ikke fra det denne gangen! Og det tar mye tid med de søte små:)
Valpene har VOKST! Og de er utrolig aktive!! Og høylydte!!
Sammen er de kaos:):)
De har klart å bite hull i skinnstolen...og gnagd rundt den...så nå er den klint inn med tabasco-saus..og DA får den stå i fred:) De spiser godt og er i godt hold.
I går ble de ID-merket med chip, de fikk grunnvaksine og en veterinærattest. Veterinæren sa at det var et utrolig jevnt kull. De ser friske og velstelte ut, og er i godt hold.
Men for et temperament det er på de...skikkelig spisshundtemperament! Og de sloss ganske mye seg i mellom. Jeg tror de er klare for nye utfordringer sammen med ny eier:)

Sayko har reist i dag, og det går bare bra med ham i nytt hjem:) I morgen reiser resten av gutta..så det blir en STOR overgang. Sayko ble badet i går..og i kveld skal resten av gutta i badet...og DET trengs!!