fredag 24. september 2010

Da var dagen kommet..

..og vi har pakket det meste..og håper intet er glemt! Værmessig er det "standard-været" som rår..4 grader og regn.
Jeg var å red på islandshesten Fàla på onsdag..barbakk (uten sal) i skogen og i gallopp på veien. Morsomt. Litt mer utfordrende enn å ri med sal:) Så no har jeg en sabla gangsperre forran dagens jakt i morra:( (smart) Det blir et slit å komme seg opp på postene..da vi som kjent IKKE har et lett jaktområde. Men forventningene er på topp..og jaktleder lokket en 2,5 årig okse helt inntil seg forrige helg:) Håper oksen er der ennå!
Gilles måtte til Mauken i Bardu (eller Målselv) på jobb i dag..og for å komme seg hjem i rimelig tid, kjørte han ut klokken 6 i morges. Vi må komme oss av gårde før klokken 16 i dag, da vi skal på jaktmøte rundt klokken 20.
Nova er klar som et egg..i temperaturer som passer damen langt bedre enn de 24 varme i Sverige. De første dagene tar jeg ikke Saga med meg på post..men etterhvert skal lillerampen få være med.
Jeg har trent masse kontakt med Saga..så nå går ho pent "på plass" på min venstre side med blikket vendt opp mot meg..både rettstrekk og i vendinger. Ho setter seg kjapt når jeg stopper opp...fortsatt med blikket på meg. Og legger seg også kjapt når jeg sier "dekk". Ho kan "sitt og bli"..hvor jeg kan forlate ho på vel 20 meter...hvor jeg så går tilbake til ho...eller kaller ho inn. Vi trener korte økter slik at ho ikke blir lei..jeg belønner med det beste av godbiter..elglever som er langtidsstekt i stekeovnen på 100 grader:). Fortsatt strever vi litt med passering av andre hunder, men det jobber vi med!! Jeg har alltid godbiter med på tur..så om vi møter hunder, prøver jeg å få (krever) kontakt med damen, slik at ho fokuserer på meg og ikke den møtende hunden! Ho får heller ikke hilse på hunder vi møter..kun om det er noen hun kjenner.
...og i går tisset ho inne igjen:(...og intet kunne jeg gjøre fordi jeg ikke så når ho gjorde det!!
Ho har også for andre gang prøvd å "ri" på meg..men ho ble kjapt fortalt at "DET gjør man ikke". Og det blikket ho sender meg da..smelter en matmors hjerte.....................
Da gjenstår det å ønske de som skal ut i skogen i morgen SKITT JAKT!!!! Ønsker alle en riktig fin jaktuke..til tross for ei noe dårlig værmelding i nord!

mandag 20. september 2010

Snart elgjakt igjen!

Da er det bare dager igjen!! Og vi er atter i full jaktmodus! Jeg og Gilles snakket litt i går om hvordan tingenes tilstand hadde vært om det kun var èn av oss som var slike "jaktidioter" med hund i fokus! Det hadde nok vært mange kompromiss som hadde vært avtalt da tenker jeg:) Vi er nok heldige som har slike sammenfallende interesser...til tross for at det går ut over husarbeid, hjemmebakst og andre mindre trivielle ting:)
Jaktprøve med Nova på Bones i Bardu i går 19 september. Helt ok vær..noe regnbyger og overskyet. Gilles, prøvedommer, en aspirant og en kjentmann i området var med. Flott terreng med masse elgtråkk! Nova "rengjorde" seg først med å rulle seg i en haug med kumøkk...deretter en tur ut i et gjørmehav..og så var ho klar. Dette er utdrag fra Gilles sin opplevelse av dette...da jeg lå i camperen og sov..*eh*:)
Uttaket kom ganske kjapt...muligens en halvannetårig okse. Dyret var vel på 20-30 meters hold fra prøvegruppa..og det var nok gruppa som støkket dyret...som la i vei rundt 2 mil innover fjellet med Nova som påheng. De var så langt borte at prøvegruppa ikke kunne høre losen, men etter rundt 1 time kom Nova tilbake med oksen. Dyret ble nok en gang støkket og la ivei. Nova kom inn til prøvegruppa...noe sliten ja. Nova hadde 2 uttak til med noe losing..men elgen nektet å stå lenge. Mye ustabil vind da det er 3 daler som møtes i området..du har vind i mot deg..og noen minutter senere har du vind i ryggen. Det var flere momenter som ikke ble prøvd..deriblant lostid, (90 min), innkalling fra los. Men ellers gjorde Nova en grei jobb. Far var iallefall fornøyd med jenta si:) Det blir ingen 1 eller 2 premie, men poengsummen vet vi ikke før om et par uker.
Men det gikk et lys opp for han far på denne prøven...når Nova kom inn, satte ho seg forran far med forventning i blikket..for å få en leverbit. Dommer kommenterer dette "er ho vant til å få en godbit når ho kommer inn??" Jada sier far..når ho har gjort noen gode søksturer, får ho godbit som belønning. "jaha" sier dommer..og det trur du hunden skjønner? Det du gjør, er å trene hunden til kortere og kortere søk. Hehe...heretter er det INGEN godbiter på Nova på jakt og prøver. Nova kommer fra linjer med hunder som jager langt og lenge, og det gjorde Nova også de første årene..da hadde vi Contact Pro..og Nova kom bare inn 2-3 ganger under en jakttur. Dette ville Gilles gjøre noe med, han ønsket bedre kontakt med hunden. Dermed begynte han med godbiter..som ho fikk hver gang ho kom inn til han.Og han fikk det som han ville...så nå må han snu dette og få ho ut på lengere søksturer igjen:) Man lærer så lenge man lever. Nova er vår prøve/feile-hund. JEG skal ikke gjøre det samme med Saga..hehe. Hører jeg konkurranse oss i mellom!!
Vi har hentet en reinskrott..45 kilo..som henger i garasjen klar for partering i dag. Det var nesten så vi ikke fikk rein i år, da reineier mistet mye okserein i vinter. De sultet i hjel pga is på under snøen, slik at rein ikke klarte å grave seg ned til reinmosen. Vi ser på denne skrotten at den ikke er så feit som tidligere rein vi har kjøpt, så da blir det mindre avskjær til hundan.
Men godt er det nok likevel:)

Sahr Brutus 6mnd.

Flott kar!

Slike bilder må vi også ha:)

Venter på grilling?

Flott kropp!
Litt dempende signaler:)

Fin hale:)

Bilder av flotte Sahr Brutus er ankommet:) Og han er også blitt en staut kar! Lys, fin farge og fine tegninger. Håper eier stiller ham ut på utstilling etterhvert!






Sir Hugin

Søte Sir Hugin.(shugin) er med ho matmor overalt:) Blid og lykkelig er han.

torsdag 16. september 2010

S-Rago 6mnd.

Pen er han blitt, han S-Rago.
Flott i kroppen og kraftig hode...
..og et nydelig fløyelsblikk:)...
..men om det er slik han skal være på elgjakt, da vet sannelig ikke jeg. Han er rolig den karen, men det får no være måte på..hehe:)



Bilder

Endelig et ordentlig bilde..tatt av Ebba Axelsson.
Sigma fremst, deretter mormor Delta så kommer mor Nova og til sist Saga.
SKUMLESAGA! Kjært barn har mange navn:) Bilde tatt av Ebba Axelsson.

tirsdag 14. september 2010

Saga med elgkontakt.

En "fanget" Saga:)
Hjelp meg ut herfra!!!
Den som sover...
3 søte små på biltur:)

Sizarka og Saga tar kvelden.
I skogen..
Her har ho akkurat kommet inn fra en søkstur.
Skogstrening.

Saga hadde det flott på turen til Sverige. Lang kjøretur, men det taklet den unge damen helt fint. De første dagene hadde vi henne og Sizarka løs når vi luftet de på morgenen, men Saga fikk større og større aksjonsradius..og til slutt torde vi ikke ha ho løs uten peiler på....:/

Ho og søster Sigma fant tonen ganske kjapt...og Saga måtte selbfølgelig teste grenser på tante Alfa og bestemor Delta...og ho ble lagt på rygg noen ganger av Delta..noe den lille damen absolutt fortjente.

Torsdag formiddag under jaktuka, satte Gilles peiler på Saga..og la i vei til skogs...i håp om ikke å treffe på elg...men som man vet..det går ikke alltid som man håper. Saga fikk elg i nesa og la i vei..når ho fikk øye på elgen..kom det samme "pipe-bjeffing" som Nova har, når ho får syn på dyret. Saga dro ut over 500 meter..hadde los..som hørtes litt forsiktig ut..og etter en stund kom ho tilbake på baksporene sine...flinke hunden:) Ho hadde runder på 150-200 meter..tok lukta av far i nesa og runda inn igjen:) Borte i 10-12 minutter av gangen.

Fredag under morgenlufting..(uten bånd eller peil). Vi skulle lufte før Roger kom opp med finska spets og vi skulle på fuglejakt. Saga var 50-60 meter forran oss..det står elg i veikanten..vi ser bare lilledamen spøle på grusveien og etter elgen..og jeg begynner å svette! Hæl...vetes hund!! No blir ho borte..og vi har ikke peiler på ho..lettere panisk matmor! Gilles rolig og sindig..står og venter med Nova i bånd. Vi hører Saga lose. Jeg løper etterhvert tilbake til camper for å hente fløyte...det er jo bare kort tid til Roger skal komme. Men innen jeg kommer meg tilbake, er Saga ved siden av far...etter rundt 10 minutter:) På ettermiddagen var Gilles igjen ute i skogen med Saga..denne gangen med peiler på..og atter fikk lilledamen elgkontakt og en liten los..ku med kalv..huff..men de var greie med Saga. Det tegner bra dette..lillerampen har loset elg dager før fylte 6 mnd:) (om en noe kort tid da..men det kommer nok lengere loser etterhvert).

Saga er full av selvtillit...og akkurat no er ho inne i en "herselig" periode! Ho har glemt mye av det ho har lært..ho tester grenser til bristepunktet..og ho har tisset inne 3 ganger etter Sverigeturen!! Det er akkurat som om ho har glemt at man skal tisse ute! Det skjer ikke om natta eller på dagtid når de er alene hjemme..men nå VI er hjemme...til tross for ta ytterdøra står åpen og ho kan gå ut! Det er faktisk normalt at valper kan få slike tilbakefall..de er jo fulle av hormoner for tiden! Og jeg lurer på om det kan være en løpetid på vei!

I går var vi å trente sammen med Sir Hugin..og han er blitt så flott! Bena begynner å bli lengere...så han ser ikke så "butt" ut. Og så får han skikkelig hanhundhode! Det er tydelig kjønnsforskjell på Saga og Sir Hugin no. Skal prøve å ta noen bilder av han snart..og tigge bilder av de andre valpene!!

Hunder.

Familiebilde: Sigma, mormor Rågolias Delta, Nova og Saga.
Det er jammen ikke lett å ta oppstilte bilder..hehe:)

2 fine haler...Saga og Sigma.

Sigma vil ikke stå....vil ikke,vil ikke, vil ikke....

Hodestøtte..Sigma.
Nesten oppstilt..Sigma.
Dette var IKKE moro synes Sigma.
Nydelige Sigma med never i munnen.
Sigma.
Nova`s søster Alfa forran og mor Delta bak.
Sigma.
Sigma igjen:)

Jaktområdet.

Flott terreng med masse skog!

Jaktterrenget var stort sett lettgått, men enkelte plasser var det så mye undervegetasjon at hundefører hadde vansker med å forflytte seg (les Gilles). En del myrer og vann, noe kuppert med skogsbilveier på kryss og tvers. Mye gran-og bjørkeskog. Enkelte hogstfelt rundt om. MYE skogsfuggel!

mandag 13. september 2010

Etter ei jaktuke..

Med mitt lille digitalkamera klarer jeg ikke å få fram de utrolig vakre fargene!
Karin og Anders i grillhytten.
Peder og Karin. Peder sjekker hvor mange bjørn det er igjen på kvoten..23 bjørn skulle felles i Vesterbotn..og det var unnagjort på èn uke!
Ebba:)

Roger og Gilles sjekker GPS`n hvor hunden er. Gilles med kamomaske:O)

Mayen, Roger og en røy:)
Roger, Gilles og finsk spetsen Dina.
Jaktcampen med grillhytta i midten.

Frokost.

Karin, Peder og Sigma i bakgrunnen.


Først..GRATTIS til Sir Hugin, S-Rago, Sahr Brutus, Sayko, S-Varg, Sigma, Stella og Saga med 6 mnd dagen i dag 13 september. Tiden har bare flydd avsted!!!

Vi kom hjem i går etter ei flott uke i Sverige!! Kjørte til Abisko for shopping og lufting av hunder..fortsatte til Jokkmokk hvor jeg overnattet på en camping der. Kosa meg med en øl, mens Saga prøvde å fange flaggermus som flakset omkring. Selve overnattinga med Saga gikk over all forventning! Ho sov gjennom hele natta uten noe dikkedarier:)
Starta tidlig neste morgen, og kjørte rett til jaktcampen..og jeg fant altså fram i skogen uten problem! Helt utrolig!! Rigga meg til der, med telt til alt utstyret, luftet hunder osv. På lufteturen klarte Sizarka nesten å fange en tiur!! Den satt inne mellom trærne..og hadde problem med å lette..så Sizarka hadde tiurfjær i kjeften!!
Etter et par timer kom Peder og Roger..deretter kom Karin og Gilles. Karin hadde hentet Gilles på Umeå flyplass. Trivelig å se alle igjen! Og Sigma..vakkerpia til ho mor..slankere og noe lengere på bena enn Saga..og lysere! Sigma er meget lik sin bror Rago...de er som tvillinger å rekne! Ho var så søt så!
Trivelig og sosialt på kvelden:)
Vi jakta mandag-tirsdag og onsdag..i for oss SOMMERVARME. Hundene slet nok en del i varmen..med rundt 23-24 grader midt på dagen. Det ble jaktet i 2 økter om dagen med lunsj når det var som varmest. Jeg har sett 9 elg under de 4 dagene vi jaktet..og 8 av de kom på min post!! Først ei singel ku..men det var "gammel"hunden Delta som kom med den (Nova`s mamma)..ho skal det ikke skytes ku for..så til tross for at den stilte seg opp med bredsiden til på 30 meter...fikk den gå. Jeg hadde en 8 tagger okse også på besøk....jeg hørte den komme i full gallopp...bråstoppet 15 meter fra meg med fronten imot..bak noen busker. Jeg rakk å se han i 2 sekunder før han bråsnudde og la til flekkings en annen vei. Jeg må bare erkjenne at en kikkert med forstørring 6-24 ikke har noe i den der elgskogen å gjøre...På nært hold blir alt bare svart:/
Ku med små, små kalver var også innom...de var det så lite "mat" på at de fikk gå. En okse kom på posten til en av de andre jegerne..men den hadde ikke hund med seg, så den fikk også gå. Dette er løshundjakt på høyeste plan!! Ingen skyter elg uten at det er hund på enten ganglos eller stålos. Der ble observert flere dyr av andre også.
Trivelig om kveldene, men tidlig i seng. Tirsdag etter jakta var jeg og Gilles å badet...DET var en kald fornøyelse,man kjente at man liksom "dovnet" bort påde her og der, men vi ble da ren:)
Torsdag var vi i Lycsele, og fredag jaktet vi storfugl med Roger og hans finsk spets Dina.
SPENNENDE! Det kryr av tiur, røy og orre. De er overtalt.. Nova datt litt ut innimellom under elgjakten..når ho gikk på storfuggel!
Dina fikk flere los på fuggel, og på en av disse fikk vi skutt ei røy..og den er med oss hjem fra Sverige:) Storfuggeljakt med skjellende fuglehund er nesten like spennede som elgjakt. Hunden får los..man venter noe før man smyger og kryper inn på losne og prøver skudd. Men fuglen er nesten like vàr som elgen, så det er absolutt ingen lett jakt dette heller!
Lørdag var det jaktvær mer etter hundens smak. Den dagen gjorde Nova bedre jobb en de dagene det var som varmest..(vi kunne se på peiler om ho lå å avkjølte seg i vann eller ikke).
Nova fant elg og hadde noe losing, men elgen står normalt dårlig for hund så tidlig i jakta.
...Jeg har aldri jaktet så "behagelig" før! Vi kjørte på post...satt der og postet i varmen. Det var deilig! Solbriller på og greier:) Normalt er man kald og våt på egen jakt om høsten, men ikke denne gangen!
Det må også nevnes alle thailendere som var i skogen! De kommer helt fra Thailand for å plukke bær! Og så driter de rundt i skogen..og noen hunder ruller seg i den driten...:(
Èn bil full med thai stoppet rett ved siden av meg på min post..2 meter fra meg..der satt de inne i bilen..smilte, vinket og pekte. De sto der i flere minutter og så på meg. Jeg følte meg som en turistattraksjon...
Vi startet å kjøre nordover etter jakta lørdag. Vi starta rundt klokken 18 på kvelden og kjørte litt nord for Arvidsjaur, hvor vi overnattet i skogen. Startet rundt klokken 7 neste morgen. Stoppet i Kiruna hos Nils og Bubba, hvor vi drakk kaffe og spiste varm eplekake..deilig!
Handla på Abisko..mat til neste elgjakt..bacon, kjøttbullar, ost og pølser:)
Var hjemme klokka 18 på søndagkveld..og blir møtt av ei stank uten like når vi åpnet døra!! Jeg eller Gilles hadde kommet bort av/på-knappen på fryseskapet under kjøleskap! Så alt som var der hadde fått ligget og godgjort seg i en uke! Gilles hadde tape over nesa når han kastet og rengjorde..men likeval brakk han seg skikkelig! Full utlufting av hele huset!
Men...turen har vært utrolig flott! Vi fikk ikke skutt elg, men det gjorde ingenting..opplevelsene og folket gjorde stitt til at det likevel ble vellykket! Kanskje neste år....??

fredag 3. september 2010

Travle tider.

Gilles reiser til Gøteborg i dag, og ankommer Umeå søndag. Jeg starter å kjøre den 110 mil lange kjøreturen i morgen tidlig. Kjører innenriksveien, og regner med å overnatte underveis...en eller annen plass i "bushen":). Det blir første gang Saga skal overnatte i camperen...så jeg lurer på om det blir noe søvn på meg..Camperen er full av diverse jaktklær og utstyr..så rolig kjøring er nok å anbefale! Regner med å stoppe i Kiruna for litt øl-shopping og en snartur innom jaktbutikken der:)...det er et "must" når man passerer Kiruna i butikkens åpningstid! Jeg har vært hjemme fra jobb i dag..har noe influensasymptomer, og tar da ingen sjanser!! Spiser ibux og roer helt ned. Ikke noe særlig å kjøre når man er i dårlig form! Satser på at jeg er "fit for fight" i morgen.
Har fått veibeskrivelse til jaktområdet..og kjører direkte dit, om jeg da ikke kommer såpass tidlig at jeg tar en tur innom Lycksele først..tiden vil vise:) Værmessig...20 varmegrader i jaktområdet!! Har ALDRI jaktet i slik temperatur før! Og da får vi noe å tenke på..vi har jaktklær for kuling, sludd, regn og minusgrader...hehe..det skal bli varmt ja..for oss nordfra som ikke har hatt særlig over 10 varmegrader denne sommeren! Og Nova kommer vel til å krepere! Ho flater nærmest ut når det er 15 grader eller varmere! Skal bli spennende å se om ho klarer å prestere i varmen! Sizarka koser seg i varmen..men ho har ikke den underulla og pelsen som disse jamtene har. Tenkte først å sette ho bort til noen denne jaktuka, men har de katt i huset..så lar jeg det heller være! Ho får kose seg inne i camperen mens vi er i skogen.
Saga har en tendens til å ville "leie" deg i hånden, eller "tygge" litt på deg. Ho er som en unge som må kjenne og smake på alt. Ho har ennå ikke lært hvor hardt ho kan "kjenne"..eller hvor hardt ho IKKE skal "kjenne"! Vi sier NEI og avleder..men ho er jo litt pågående da..men ho vokser det nok av seg. Og så er det den døråpningen da! Ho åpner jo ytterdøren..både inn og ut. Ho går bevist for å trykke ned dørhåndtaket! Vi kan holde ytterdøre låst, eller snu håndtaket til ho har "glemt" hvordan ho fikk åpnet døra, med ho er begynt å åpne dører inne i hus også! Soveromsdørene! Hundene har normalt ikke tilgang til soverommene..men Saga har selvfølgelig funnet det lett å komme inn! Og om jeg vil har ro og fred i badekaret (ho skal spise skum!..og klatrer nesten oppi karet!)..så må jeg LÅSE baderomsdøra!
Og kloklipp er fortsatt en greie som vi må være 2 om..ho hyler og roper..men lar seg klippe etter mye godbiter, kos og klapp. Alle mine tidligere hunder har vært helt OK å klippe klør på!
Jeg har bestemt meg for å røntke Saga når ho er 1 år. Og tenk...det er bare 6 mnd til! Valpene blir 6 mnd om kun noen dager! Tiden bare flyr avgårde!!
Saga og jamten Tyra går også fint sammen. Det er viktig, da de jo skal jakte sammen til neste år.
Min nye Astro ankommer posten her i Tromsø 7 september. Så da har jeg den iallefall til norsk elgjaktåpning:)
No ønsker jeg oss selv shit jakt, og vi gleder oss masse til å treffe Peder, Karin, Sigma, Delta og Alfa igjen:)