mandag 20. september 2010

Snart elgjakt igjen!

Da er det bare dager igjen!! Og vi er atter i full jaktmodus! Jeg og Gilles snakket litt i går om hvordan tingenes tilstand hadde vært om det kun var èn av oss som var slike "jaktidioter" med hund i fokus! Det hadde nok vært mange kompromiss som hadde vært avtalt da tenker jeg:) Vi er nok heldige som har slike sammenfallende interesser...til tross for at det går ut over husarbeid, hjemmebakst og andre mindre trivielle ting:)
Jaktprøve med Nova på Bones i Bardu i går 19 september. Helt ok vær..noe regnbyger og overskyet. Gilles, prøvedommer, en aspirant og en kjentmann i området var med. Flott terreng med masse elgtråkk! Nova "rengjorde" seg først med å rulle seg i en haug med kumøkk...deretter en tur ut i et gjørmehav..og så var ho klar. Dette er utdrag fra Gilles sin opplevelse av dette...da jeg lå i camperen og sov..*eh*:)
Uttaket kom ganske kjapt...muligens en halvannetårig okse. Dyret var vel på 20-30 meters hold fra prøvegruppa..og det var nok gruppa som støkket dyret...som la i vei rundt 2 mil innover fjellet med Nova som påheng. De var så langt borte at prøvegruppa ikke kunne høre losen, men etter rundt 1 time kom Nova tilbake med oksen. Dyret ble nok en gang støkket og la ivei. Nova kom inn til prøvegruppa...noe sliten ja. Nova hadde 2 uttak til med noe losing..men elgen nektet å stå lenge. Mye ustabil vind da det er 3 daler som møtes i området..du har vind i mot deg..og noen minutter senere har du vind i ryggen. Det var flere momenter som ikke ble prøvd..deriblant lostid, (90 min), innkalling fra los. Men ellers gjorde Nova en grei jobb. Far var iallefall fornøyd med jenta si:) Det blir ingen 1 eller 2 premie, men poengsummen vet vi ikke før om et par uker.
Men det gikk et lys opp for han far på denne prøven...når Nova kom inn, satte ho seg forran far med forventning i blikket..for å få en leverbit. Dommer kommenterer dette "er ho vant til å få en godbit når ho kommer inn??" Jada sier far..når ho har gjort noen gode søksturer, får ho godbit som belønning. "jaha" sier dommer..og det trur du hunden skjønner? Det du gjør, er å trene hunden til kortere og kortere søk. Hehe...heretter er det INGEN godbiter på Nova på jakt og prøver. Nova kommer fra linjer med hunder som jager langt og lenge, og det gjorde Nova også de første årene..da hadde vi Contact Pro..og Nova kom bare inn 2-3 ganger under en jakttur. Dette ville Gilles gjøre noe med, han ønsket bedre kontakt med hunden. Dermed begynte han med godbiter..som ho fikk hver gang ho kom inn til han.Og han fikk det som han ville...så nå må han snu dette og få ho ut på lengere søksturer igjen:) Man lærer så lenge man lever. Nova er vår prøve/feile-hund. JEG skal ikke gjøre det samme med Saga..hehe. Hører jeg konkurranse oss i mellom!!
Vi har hentet en reinskrott..45 kilo..som henger i garasjen klar for partering i dag. Det var nesten så vi ikke fikk rein i år, da reineier mistet mye okserein i vinter. De sultet i hjel pga is på under snøen, slik at rein ikke klarte å grave seg ned til reinmosen. Vi ser på denne skrotten at den ikke er så feit som tidligere rein vi har kjøpt, så da blir det mindre avskjær til hundan.
Men godt er det nok likevel:)

Ingen kommentarer: