tirsdag 5. oktober 2010

Etter atter en jaktuke..

Sizarka oppførte seg eksemplarisk på post...men ho har jo vært med på dette før og vet hva som gjelder:)
Flott utsikt.synes Sizarka også. Borzoier jakter med synet..så på post er ho meget oppmerksom!

Elg i lufta??
Utsikt fra ytterste posten. Vakkert! Man rent glemmer å kikke etter elg...

Saga etter den timelange utflukten ho hadde på egen hånd! Det tok jammen på et valpesinn!
På kanten av stupet..
Far og Saga er akkurat ferdige med tannbehandlingen...
Heeeey...jeg vil også smake!!!!!!!
Hallloooo....hører du meg?? Jeg vil også ha tanntråd!!
Jeg vil ha! Gi meg den!!! Hører du!!!?
En liten kosestund.
Total avslapping.
Vi hadde 2 14 uker gamle engelsk settervalper på besøk:)
Og de var så søte og myke..snuten er som silke!
Saga syntes de var meget interessante! Og valpene ble nok litt overveldet av denne grå kolossen!
Nova måtte også snuse litt på de søte små:)

nesten 3 mnd skiller disse to..
Jordmora til jamtvalpene sjekker ut udyret:)


..hvor det startet med regn og surt vær...ble det et STRÅLENDE vær tredje dagen! Oppmot 14-15 varmegrader midt på dagen, og SOL! Aberet var at dette er dårlig jaktvær! Lite vind for hundan å jobbe med...og vi mennesker lager mye lyd i skogen en vindstille dag. Elgen vet hvor vi er! Spesielt om man liker å skravle på radioen.......:/
Yngstemann på laget skjøt en piggokse en halvtime ut i jaktdagen. Det var hans første elg etter 3-4 år på elgjakt! Skytter og èn jeger til tok seg av prekeveringa av den elgen da vi andre var kommet langt opp i høyden for å poste ut. Vi orket ikke å gå ned igjen! Jamten Tyra ble sluppet først og fikk los på ku med kalv. Dyrene passerte 125 meter fra en postjeger, men det var dårlige muligheter for sikkert skudd. Alle dagene i uka som gikk, går inn i hverandre, så jeg husker ikke hvilken dager de ulike situasjoner var, men kalv ble i allefall skutt mandag. En søt, liten kukalv på rundt 60 kilo. Nova gjorde en flott jobb under jakta!! Vi hadde mye ungdyr på terrenget og de sto dårlig for hundene! Nova hadde flotte søk..ho gjennomtrålte terreng hvor det var antydning til at det hadde vært elg i løpet av siste døgnet. Etter at vi slutta med godbiter til ho..så er søkan hennes blitt mye bedre! Ho er knapt nok innom far og sier "hei" i forbifarten. Onsdag postet vi ut i et område hvor vi viste det gikk ku med tvillingkalver. Vi postet ut, og èn av jegerne skulle gå med bandhund. Hunden er en blanding mellom svart elghund og NEG/kvithund. Ett år gammel og ikke trent til dette, så han klarte ikke å skille ut hvor de ferskeste sporene førte hen. Vi oppfordret eier til å trene mye fram til neste år! Både Gilles og jeg postet et godt stykke fra bilen, så laktleder måtte hente Nova i bilen, hvor ho hadde holdt et voldsomt leven siste timen. Han tok ho ut av bilen, og klarte nesten ikke å holde ho..ho skrapte seg bortetter veien, og jaktleder meldte på radioen at han måtte bare slippe ho..hvoretter ho la i vei oppover lia. Det tok 5 minutter før ho hadde los. Losen sto faste en halvtimes tid oppe i lia. En jeger prøvde å snike seg innpå, men elgen viste at der var folk i området! Så den luntet rolig bort og opp til fjells. Nova hang på som en klegg. Øverste skytter hadde elgen på 10 meters hold..og dessverre var det ei ku. Ville ikke skyte da vi ikke viste om det var mora til tvillingan. Han kunne seg kua legge på øran å jage Nova innimellom..men Nova ga seg ikke. De fortsatte innover fjellet. Gilles kom seg innpå..prøvde å lokke Nova tilbake,men nei. I 6 timer hang Nova på elgen. Elgen ble observert liggende å slappe av ,mens Nova sto over den å losa. Den kunne vært skutt 3 ganger..hadde det vært en okse:/ Sent på ettermiddagen snudde elgen og begynte å ta seg tilbake til uttaksområdet. De nærmet seg vegen, og Gilles prøvde flere ganger å kalle Nova inn. ville ha ho inn før det ble mørkt. Men neida. Det som til slutt stoppa ho, var en dyp elv som elgen klarte å forsere, men ikke Nova. Så da ga ho seg og gikk til far. En jeger kom seg altså 20 meter innpå losen:)

Vi jegeran rotet det nok litt til innimellom. Hundene gjorde en bra jobb. En kalv kunne vært skutt, men jeger glemte å ta av sikringa i kampens hete!!!!!!:) Kalven var 10 meter fra post!
Lite okser har vi sett! Kun 2 stk...og det er okser vi er ute etter. så kanskje vi må revurdere litt nå. Mye elgkyr i området, både med og uten kalv. Søndag ble en jeger fra nabovaldet obs på ei skinnmager elgku som gikk etter veien like bortfor vårt terreng. Den gled på vegen, falt og kom seg ikke opp igjen. Jeger gikk ut av bilen og bandt bakskankan på elgen fast, slik at den ikke kom seg opp igjen. Elgkua så syk og gammel ut. Viltnemnda ble ringt til, og èn time senere kom de og avliva elgkua. Den var nok ikke egnet til hundemat engang! Jeger kunne fortelle at han har observert ei slik ku 4 ganger i høst. Vi håper det er samme kua..og at det ikke er noe sykdom ute å går. Men når det ikke skytes elgkuer, så MÅ jo noen av de etterhvert bli gammel??

Saga har vært med meg på post kun èn gang. Og det holder! Når ho hørte losen i det fjærne, ble ho helt gal..begynte å hyle, bjeffe og pipe. Jeg bandt ho fast til et tre, la ryggsekken min sammen med ho..og forlot ho. Elg ville aldri komme på min post med den lille loppa ved siden av meg! Ho ulte slik at ho lydsatte hele området! Jeg måte gå tilbake, og innså at dette var nok siste gangen ho får være med...i allefall på post! Etter hvert kom Nova inn på min post (det var ikke ho som hadde los). Jeg bandt Nova fast, og slapp Saga litt løs. Regnet med at ho ville holde seg nær oss siden Nova var der. Men neida..ho la i vei..og hadde på kort tid lagt 300 meter bak seg. Heldigvis hadde jeg peiler på ho..så veg viste hvor ho var...hos en av de andre postjegerne. Ho var å rota rundt i det området i vel 60 minutter, og viste ingen tegn til å komme tilbake. Jeg ba jeger om å sett ho på baksporan sine, mens jeg plystret lavt. Og da kom ho! Og så glad ho var da ho så meg!!! Ho sovna av tvert..og sov resten av tiden vi var på post:) DEILIG!

Vi har ikke sluppet ho bevist på elg. Litt tidig for dette, men Sayko har vært brukt noe på jakta i år.

Første dagen sto han i over en time og losa på ei singel ku. Eier kom 150 meter innpå, men tett skog hindra han fra å skyte. Sayko har også tatt ut ku med tvillinga, losa i 10 minutter før kvithunden kom og elgan tok laus. Sayko klarte ikke å følge på, men elg ble skutt 30 minutter senere med kvithunden i los.

Varg har vært med matfar på jakt i Rostadalen, men pga av mye bjørn, ville de ikke slippe ham, da han har vist interesse for bjørnespor tidligere.
Stella har og vært med matfar på jakt, med de var ferdige med sine 6 dyr allerede dag 2, men ho har da fått spora seg fram til den døde elgen, og fått busta litt.
Saga fikk og buste elg...ikke usikker i det hele tatt når ho nærma seg elgen. Men det tok litt tid før ho begynte å buste..men da ville ho IKKE forlate elgen. Ho gnagde øye, tygde tunga, rev og slet i elgen..rulla seg på den og markerte helt klart at DENNE VAR HENNES!

Ho elsker å spore..går med nesa i bakken..finner ho et spor (uansett hva det er) følger ho det!

Torsdag drar vi til Rotvika og jakt igjen. Da skal Sir Hugin og matmora være med. Han skal være med ho Monica på post..og Monica skal også gå sammens med Gilles slik at ho får et lite innblikk i hvordan det er å være hundefører. Da blir bror og søster å sloss seg gjennom dagen i hundegården:)

Ei venninne av meg fra Hammerfest skal også være med...vi skal sitte på post sammen..og PRØVE å ikke skravle. Gutta på laget tror nok ikke det kommer elg på vår post denne helga!! Hmmm....trur vi må vise dem!
Saga har nådd Nova igjen i høyden. Saga er velbygd og kraftig..akkurat slik jeg liker jamthunder! Kraftig benstamme og solid kropp! Skal bli artig å stille ho ut i Harstad i mars.

Mye utstillingsregler for 2011 som gjelder både i Norge og Sverige. No trenger en elghund ikke 3 cert for å bli UCH. 3 ck i bruksklasse, hvor en av de skal være mottatt på en elghundspesial er nok får å få en uch. :).


Ingen kommentarer: