mandag 30. august 2010

Første los på elg denne sesongen..

..hadde Nova i går! Vi rakk ikke å slippe Nova lørdag, da salget av nordlandsbåten tok lengere tid enn ventet. Nå er 3-rortingen "bosatt" i langfjord utenfor Alta. Etter over 40 år i Rotvika, er en epoke med denne båten over.

I går sto vi opp tidlig..Saga tok seg en svømmetur...vi pakka snippsekken, og dro til skogs. Saga i bånd! Nova dro ut på søk umiddelbart. Hadde søksturer på 10-15 minutter..kom inn..dro ut igjen. Lite ferske spor å se. Vi kom opp til Storhaugen..ikke langt fra gammen, da Nova fikk uttak. Vi var ganske nære.og vi støkka nok dyran, for jeg hørte de godt når de tok av! Etter noen sekunder kom de tilbake..stoppa rundt 30 meter fra oss, før de la ivei over myran Nova har en karakteristisk "hyleboff" som ganglos når det er ganske stor fart på dyran. Etter ett par hundre meter var det stålos..da kommer den dype jamthundlosen:) Vi kunne konstatere 2 ungdyr..veldig urolige..de forflytta seg ned i terrenget før de la i vei opp i høyden igjen. Nova jobba med de dyran i 2-3 timer, men ungdyr er nok noe vanskelig for hunden. Saga ble nesten ustyrlig når ho fikk elg i nesa OG i synet! Ho gaulet og pep slik at jeg måtte bare dra henne med meg og trekke bort. Gikk like greit opp til jakthytten som bygges over plantefelter. 2 av jaktlagets medlemmer har holdt på døgnet rundt i 4 dager, og resultatet blir meget bra! Dette blir nok det nye samlingspunktet en uværsdag:) Gilles kom opp etterhvert. Vi fulgte Nova på peiler, og kunne også høre når ho hadde los. Men som nevnt tidligere..ungdyr er ikke bare, bare.
Nova gikk tilbake til uttaksstedet etterhvert, fant mitt og Saga`s spor og fulgte det opp til jakthytta.
På hjemturen hadde vi Nova i bånd og Saga løs. Saga hadde små søksturer ut..noen minutter av gangen. Hver gang ho søkte ut, satte vi oss ned og venta på ho. Vi kom over sporene av de to ungdyra..Saga fikk snusen på de og la i vei! Borte var ho. Man begynner å svette litt da, men vi viste jo at de dyran ikke var i nærheten. Vi satte oss ned og fulgte ho på peileren. Ho fulgte sporet et godt stykke..opp i mot 270 meter. Ho søkte rundt i terrenget..gikk på bakspor..passerte oss og gikk ut 250 meter til. Ho jobba i rundt 20 minutter. Vi satt helt rolige uten en lyd for å se om ho fant oss igjen..og det gjorde ho:) Og så glad ho var for å se oss igjen:)
Ho gikk løs hele veien hjem og hadde noen stopp hvor vi måtte vente på ho.
Vi var fornøyde med dagen, og hundene var slitne.
Vi var også å satte opp ett portabelt tårn til..i Trollvika. I et utgammelt, digert tre med ett enormt havørnreir over:) Masse tråkk i området. Dette er en naturlig trekkvei for elg.
Nå nærmer jakta seg med stormskritt!

Ingen kommentarer: