lørdag 24. april 2010

6 uker i dag..

Sako og Sir Rago.
Sako og baken til Sir Rago.
Sigma og Saga (bak)
Saga
Sigma i fjæra.
Sako sjekker ut vannet...

Valpene 25 april. Saga bak til venstre, Sigma framme til venster, S-Rago bak til høyre og Sako fremme til høyre.
Sayko.
Bølla Stella.
Sayko og Stella "ute på søk".
Sako sjekker ut den kvite dama..
Sahr Brutus har full oversikt:)
Først var de noe usikker på den rare, hvite skapningen...som jo liknet litt på mor...
Monica (Sir Hugin-eier) med bålkos.
Marit (jordmora til jamtevalpene og engelsksetteroppdretter) med Sako.
Arnt Hugo (eier til Sir Hugin) er populær:)
Kvithunden Shira...skal oppdra Storm...som er tilbakedøpt til Sayko...hehe eier klarte ikke å kalle ham Storm fordi han ER jo en SAYKO:)
Stein-Even med sin Stella:)
Arnt-Hugo igjen:) ...noe trett:)

6 uker i dag..og hvor de har vokst!
No har også Sako begynt å løfte øran:) Og han er så søt atte..
Koselig besøk fra Bardufoss hadde vi i går av Rago-eieran:) Vinen smakte fortreffelig!
Ser på hjemmesia til Bardu hund, at de startet opp valpekurs 14 april. Det står intet om kommende kurs, men ta kontakt med klubben og hør med de. Hjemmesia "barduhund.com"
I dag får valpene og Nova sin tredje ormekur. Vi har også vært i fjæra med valpene, og 3 valpekjøpere var med:) ..og DET er bra, for å holde styr på 8 valper krever sin "mann".
Vi hadde bål og greier..og valpene fikk undersøke ukjente ting og lukter:) Selve fjæra, med tang, skjell og masse sterke dufter var litt skummelt...åpent landskap.
Alle valpene takler fremmede miljøer kjempebra:)..men snart venter "spøkelsesalderen"..som oftes inntreffer i 7-8 ukers alder. Da begynner valpene å bli litt mer usikker på ting. Nå skal de lære at det finnes farlige ting ute i verden...og hvorfor det er en fordel å leve i flokk.
Når valpekjøperne henter valpene sine, legges det samtidig en byrde på deres skuldre...og det er å vise valpen at ting ikke er så farlige...og heller IKKE presse valpen på ting som den er usikker på, men heller gi den god tid til å undresøke selv. Husker med Nova..i skogen..hvor store trerøtter, steiner osv var KJEMPESKUMMEL...ho bjeffet og knurret mot dette skumle, mens ho nærmet seg sakte..og følte seg sikkert ganske teit når ho innså at det bare var et tre, stein osv:):) Ikke vent med treningen, men start med det samme du får valpen. Fram til de er 16 uker, er en utrolig viktig periode i valpens liv!! Og ALT må være positiv trening! Det får man så mye igjen for, samtidig som du får en venn for livet..som også stoler på deg! Det som mange hunder hører mest av, er "NEI, FYYY" osv. Ta heller å avled hunden med noe annet. Det er også feil å rope NEI!! TI STILL! til hunden når den står å bjeffer...da bjeffer den bare enda mer! Ta hunden ut av situasjonen som gjør at hunden bjeffer (evnt. inn fra hundegården) og ros masse når hunden tier. Det nytter ikke å straffe hunden når den har stått og bjeffet..du kommer løpende ut og fillerister bikkja som akkurat da ikke bjeffer..og du går inn igjen. Den vil garantert bjeffe igjen. Du straffet den jo når den tiet! Man må avlede I SELVE SITUASJONEN....ikke i sekundet etterpå...hunder lever i nuet..ikke for 2 sekunder siden..og skjønner ikke hvorfor du er så sint på den. Det eneste du oppnår, er en usikker, utagerende hund som absolutt IKKE stoler på deg! Og DET ser man en del av på utstillinger...elghunder som er livredd eieren sin, er livredd når dommer tar på den, og som heller ikke er vant å bli tatt på. Stakkars hunder.
En historie:
En mann som hadde kjøpt seg en setter. Mannen hadde vanskeligheter med å få denne setteren husrein. Hver gang mannen kom hjem etter jobb, hadde hunden gjort fra seg inne, hvorpå mannen dyppet hundens snute i tiss og avføring til hunden og kastet den ut med FY og HUSJ.
Etterhvert "forsto" den redde hunden hva som var ventet av den...når eier kom hjem, løp hunden selv bort til sin egen tiss og avføring, trykte snuten ned i dette og løp mot utgangsdøra. For var det ikke DET den sinte mannen ønsket?

Ingen kommentarer: