mandag 1. mars 2010

Hvalpesyk!

13 dager igjen. Blir spennende å se kjønnsfordelingen! Vi håper på flertall av tisper...da det virker som om det er det folk ønsker seg. Hmmm...jeg synes egentlig denne løpetia kan være en plage...spesielt om den er litt ustabil..og kommer under jakta! Høsten i fjor ventet og ventet vi på løpetia, kryssa fingrene for at den skulle komme før jakta..eller allerhelst etter! ...den kom like før:/..Nova var i siste fase av løpetia på første jaktuka..og dermed også hadde ho "go-lukt" med seg da vi var i opplæringsvaldet som instruktører i Dividalen. Tisper KAN bli litt mer ustabil på jakt, de KAN finne på å oppsøke en eller annen hanne osv....og de KAN ofte lokke til seg andre elghundhanner på diverse nabovald...og de løper oftest 2, gjerne 3 ganger i året. Men så løper jo hanner hele året da:)...finnes det ei løpstispe i nærheten.."glemmer" hannen ofte jakta til fordel for damer!! Det påståes at de beste jakthundene ikke bryr seg om dette, for de har så mye "jakt" i seg.
Normalt sett er tisper mye enklere i hverdagen enn hanner..men dette er også en treningssak. Det er DU som leder som bestemmer om hunden får bråke eller ikke. Allerede fra første uka du har hunden, begynner sosialisering på andre GREIE hunder av masse forskjellige raser. Ta med deg hvalpen på hundetreninger, i parker, til byen, på verksted, kaia osv. La hvalpen hilse på mange hunde...men det er viktig at disse hundene er grei med hvalper! Ikke la den lille få en negativ erfaring med andre hunder når den er så liten! Hvalpen er ofte "hellig" for andre hunder til 3-4 mnd alder...hanhunder er ofte "greiere" med hvalper enn tisper. Men uansett...se an hunder hvalpen får hilse på. La den løpe løs/leke med andre i korte perioder.
Vi kommer til å jobbe endel med hvalpene før de leveres til nye eiere. Vi skal trene de på fløyte når de begynner å spise fast føde..vi skal båndtrene de litt..vi skal kjøre med de masse:) De skal få være med på hundetrening å hilse på andre, fra de er 6 uker...og de skal få være med en tur i stallen og hilse på hestene:) De skal også få treffe/leke med barn. Så disse hvalpene blir sosialisert og noe miljøtrent før de leveres.
Mer info kommer....

Ingen kommentarer: