tirsdag 28. juni 2011

Bjørnetest.

26 juni var vi i Polar Zoo og testet jamtene på bjørn. Det var 6 jamter og en støver påmeldt så det ble trekning om hvem som skulle inn først. Det ble en finsk jamthanne fra kennel Elomon i Finland..som har hvert flere ganger i Canada på bjørnejakt. Sist var 2 uker før denne testen. Eier kunne fortelle at hunder generelt reagerer forskjellig på sort- og brunbjørn, så han var spent på hva denne hunden ville gjøre. Benn (hunden) hadde god psyke og noe losing, men ikke helt slik eier ønsket. Neste hund inn var Nova. Ho var ivrig med en gang ho fikk bjørnelukta i nesa FØR vi kom til hegnet. Gilles måtte holde ho igjen før slipp..og ho spølte avgårde. Løp opp til bjørnehegnet for å finne ut hvor lukta var..oppdaga bjørnen og starta losing med en gang. Ho var litt usikker innimellom, slapp halen, opp med halen, slapp den igjen, men losa tilnærmet uavbrutt. Ho kom IKKE til oss, og det er kjempebra! Psyken hennes er det intet å si på, men det har vi visst hele tiden. Ho oppførte seg mot bjørnen slik vi forventet. (video kommer). Nestemann inn, var en svensk jamte fra fra Målselv..(eller Bardu). Vet ikke helt om eier var fornøyd, men han sa at hunden var noe usikker, men losa godt som vi kunne høre. Etter han var det Saga`s tur. Jeg var litt usikker på hvordan ho kom til å reagere, det kunne gå begge veier. Men ho har vært hormonell i det siste og sett spøkelser ved høylys dag. Ho løp rett bort til bjørnehegnet med halen opp..bråstoppet da ho så bjørnen..og ble livredd!! Ho rygga tilbake 10-12 meter mens ho bjeffa hysterisk..og kom løpende til oss!!! Fy og fy Saga..det skal du ikke gjøre!! Busta sto på ryggen hennes og halen hang ned. Ho tinte litt opp etterhvert, men ho er pr. i dag IKKE noe bjørnehundemne! Mors lille pyse..tenk å være redd en bjørn!!!!;) (film kommer)
Nova-sønn Sayko var nestemann. Det er meget trasig at den sesionen ikke ble filmet, for han gikk rett på og losa konstant av full hals!! Hoppet opp på gjerdet også, og ville nærmere bjørnen!
Full fokus på bjørn..og da bjørnen slo lappen i nettingen, løp Sayko litt unna, men gikk rett på igjen. Og han kom IKKE til eier! Han kan nok bli et skikkelig bjørnehundemne! Eier og instruktør var strålende fornøyd! Deretter var det Rago`s tur. Rolige, sindige Rago. Halen rett opp..senka den aldri! Face to face med bjørn uten å vike, losa, pissa litt, losa igjen, snusa litt rundt om og syntes bjørner er "ålraite" dyr!..og så oppdaget han ulvene! Og løp nedover i henget og sto snute til snute med ulvene (dobbelt gjerde). Busta sto på ryggen hans mens halen gikk. Ulvene logret tilbake og smalt inn i gjerdet for å ta Rago...og da startet losinga!! Eier måtte ned å hente ham:) (film kommer).
På tur ned passerte vi elghegnet..og Sayko, Saga, Rago og Nova fikk elg i nesa..da startet galskapen. Det finnes altså ikke bremser på jamthunder!! Og da de endatil SÅ elgene var det full tenning!! Saga dro meg over ende så jeg gikk på snørra i grusen, vrikka foten skikkelig og skrubba opp hender, albuer og knær! Snakk om lykkelig lydige hunder!
Saga er no hos Merete og Alichja på sommerferie..og jamtene plasseres på kennel fredag. Ser ikke fra til å være uten hund i 3 uker!

Ingen kommentarer: