mandag 10. november 2008

Danmarksturen..

Hjemme igjen etter en fin jakttur i nordjylland i Danmark:)
Vi reiste med fly (offcourse) fra Tromsø 5 november..og møtte Line og Karin, for å reise med Stena Line (danskebåten) over til Frederikshavn. Det var leid lugar og betalt for både middag og frokost..koselig samvær med jentene..og forholdsvis lite folk på båten (heldigvis!)
Ankom Danmark halvåtte neste morgen..hvor det var kjøring ca 1 1/2 time...med handlestopp, og møte med 4 damer til..som kom fra Arendal/Grimstad.
Neste stopp Røedegård jaktfarm...hvor vi ble tatt i mot av Paoul, Sony og Holger..3 gentlemen som skulle guide oss disse dagene. Røedegård jaktfarm ligger i et naturreservat..og er et inngjerdet område på ca 850 mål..hvor det går vill(tam)svin, dåhjort, europeisk kronhjort,og sikahjort..og jakthytten vi skulle bo på ligger midt inne i dette området:)
En koselig, men noe slitt hytte med stort sett alt man behøver av kokketing, sengklær m.m.
Når vi ankom hytta..så kom villsvina løpende og tigde godbiter, som vi ikke fikk lov å gi dem..og da tenkte jeg at villsvin skulle i allefall ikke jeg skyte!! Det ville blitt avlivning og ikke jakt var nå min mening...
Så da pensla jeg tanken inn på dåhjort (Bambi).
Første dagen ble det skutt 2 dåhjort pluss at Karin skjøt en kronhjort...som hun avtalte pris på før hun skjøt. Paoul brukte kikkert og anslo bukken til å være en 14 tagger..og de avtalte da en pris på 20 000 dkr for å skyte den. Karin smøg seg inntil og skjøt bukken i halsen..da den lå og tygde drøv...den la seg pent på siden og var død i skuddet. Da vi kom fram..kunne vi telle hele 18 tagger på den:):)..og så er det muligens en bronsemedaljehjort!..dvs at hadde det vært visst på forhånd..så ville det kostet ca 35 000 dkr for å felle den..så Karin gjorde et "varp" der..hehe.
(jeg ville nok heller reist 14 dager til Bahamas..enn å betale så mye for å felle en medaljebukk:) hehe..
Når det er felt dyr..så må man stå å passe på at villsvina ikke kommer til..for de tar det felte dyret om de får mulighet..og bestemmer de seg for det..så har man ikke muligheter til å holde de unna..(dem er svære).
Da de tre dyra var flådd og hengt i slaktebua..var det dags for middag..og det var gourmet som damene fra sørlandet sto for! Andebryst med tilbehør!!! N-Y-D-E-L-I-G!! Og MASSE god vin m.m. utover kvelden:)
Neste morgen regnet det...noe som ikke var gunstig i forhold til hjortejakta..vanskelig å komme på skuddhold..da dyran var meget skvetne..(forruten villsvinan da).
Så etter lunsj, ble det litt omrokkering..og jeg ble satt i jakttårn sammen med Paoul..for han måtte avgårde klokken 15 for å hente sin datter, og tårnet lå såpass nær inngangen il hegnet.. Ingen dyr ble sett mens vi satt i tårnet..men Anette fra Tromsø fikk skutt sin dåhjort. Klokken 15 ble jeg alene i tårnet, og fikk beskjed at om rett dyr kom i min vei, skulle jeg bare skyte...tjaaaa...nå har jeg ikke så mye trening (absolutt ingen) i å skille sika fra då...men kronhjort var greit. Så da det kom en flokk med hjoredyr på min post..torde jeg ikke skyte..for det jeg egentlig trudde var sika..viste seg å være dåhjort..så jeg var redd for å skyte feil..og DET ville kostet meg dyrt! En sika koster ganske mye mer enn dåhjort..
Da klokka nærmet seg over halv fire..begynte jeg å lure på om jeg var glemt oppe i mitt tårn..satt der å titta på de digre svina som gikk å grynta under meg..titta opp på meg med små,små stikkende øyneanklagende liksom...ja de regelrett stirra på meg..uten å vike blikket!..men de små ungene var utrolig søte da..
Jeg ble henta etterhvert, og da var det 50 minutter igjen av jakttiden min..(jakta i dk varer fra soloppgang til solnedgang..så halv fem var det slutt).
Vi klarte å smyge oss innpå en flokk dåhjort..men kom ikke på skuddhold av rett dyr..og så røpet jeg meg med en liten bevegelse (dette var på ca 140 meters hold)..og dyra la i vei..min gaid (denne gangen Holger)...bannet litt..og var nok litt stresset..men vi smøg oss etter (les krøp)..og kom nok engang på skuddhold (110-120 meter)..han pekte kjapt ut bakerste dyr..jeg kasta meg ned, sikta og skjøt..alt i løpet av noen sekunder..for det var min absolutte siste sjanse!! Dyret hoppa til..løp 10 meter og ramla død om. Vi venta en tid før vi gikk bort
..og det var et perfekt lungeskudd..litt oppå bogen. En stor,pen spissbukk (halvannet-åring).
Det var blitt skumring...og klokken var 1610..dvs jeg hadde 20 minutter igjen da denne sjansen bød seg:)
Vi ble henta, og dyret tatt med til flåing og partering (vi skulle reise tidlig dagen etter..derfor måtte vi partere)
Slaktevekta på min bukk var 30 kilo..og det er meget bra til å være et så ungt dyr:)
Damene fra sørlandet skulle jakte dagen etter også..da de hadde en spissbukk, en stangbukk og et par villsvin de ville ha med seg hjem.
Litt artig:..fra slaktehuset/hovedhuset var det noen hundre meter til hytten..og vi vasa inni skogen og hegnet i bekkmørket for å komme oss til hytta..mens villsvina grynta rundt oss..vi så absolutt ingenting..og måtte bruke mobil som lommelykt for å finne fram:) spennende!
Koslig samvær og god mat på kvelden. Opp neste morgen klokken 06 for å pakke kjøtt/bagasje og avreise klokken 0730.
Båt hjem klokken 10..middag ombord..masse folk..folk som spydde på andre folk etter gårdagens
festivitas..(kan absolutt ikke skjønne at turer med danskebåten er noe å trakte etter forruten å komme seg fra A til B!!!!!! Nei og nei..absolutt ikke min stil! )
Vi kjørte selvfølgelig på rødt når vi kom til Norge..for fortolling av kjøttet..men tollerne kunne tydligvis ikke tollreglene for vi fikk kjøre uten å betale noe moms..(vi hadde selvfølgelig vist våpenpass)...Overnatta hos ei venninne av Anette i Oslo..hvor vi kokte en viltgryte av ene bogen..noe som var kjempegodt!!! Neste morgen med flybuss til Gardermoen..med all den bagasjen..jeg hadde 50 kilo tilsammen!!!
Vi fordelte litt mellom oss..og jeg hadde nok 15-16 kilo kjøtt i håndbagasjen:)..og snakka bort mannen bak skarnken ved bagasjeinnsjekk..slik at han ikke nevnte overlast!!! Slapp billig der også...jajamensann!! Gikk gjennom kontroll..hvor min sekk ble liggende leeeeeeeenge på gjennomlysninga..de diskuterte seg imellom..og lot den gå igjennom:)
Deilig å sette seg ned på flyet..og at alt gikk så greit!
Hjemme ble det finskjæring av kjøtt, skikkelig pakking og nedfrysing.
Turen har vært fin..vi er noen erfaringer rikere..og kan anbefale denne turen til nybegynnere..folk som ikke har skutt større dyr før..og ikke minst for den sosiale biten.
Så no har vi kjøtt av elg,rein og dåhjort i fryser`n.. i tillegg til skarv og hare...blir mange gode middager av dette utover vinteren!
Fremover nå blir det skiturer hvor vi av og til har hagla på ryggen for å titte etter rype..men ingen store jaktturer...men man kan sette seg ned i godstolen..og drømme seg tilbake til høstens fine opplevelser..det kan man leve lenge på:)

Ingen kommentarer: