mandag 18. august 2008

Jaktborzoien,rypa og elgen..

Fortsatt har vi et fantastisk vær her nord! Det veier mye opp for en forholdsvis dårlig sommer værmessig..iallefall for de som valgte å tilbringe sommer`n i nordnorge:)
Elgjakta nærmer seg, og det er mye som må gjøres for å klargjøre valdet før 25 september..bl.a. holder vi på å bygge en jordgamme (eller samegamme om man vil kalle det det).
Vi bruker mye av det vi finner i naturen..bruker trær som reisverk og torv som "ytterkledning"..en tung og slitsom jobb! Men gammen glir inn i naturen som om den alltid har vært der:)..Den skal brukes under jakta som pausested, overnatting m.m.
Hundene er med opp i fjellet..Sizarka tusler rundt løs, mens Nova må være i bånd...det er jo midt i elgland, så ho hadde vært over alle hauger på et blunk. Leo får tilbud om å være med, men pga forholdsvis tungt terreng oppover, velger han å være hjemme..han vet hvor vi skal:) Han begynner jo å bli litt stivbent på sine eldre dager..
På turen opp i fjellet i går morges, (med Sizarka løs og Nova på langline), ble Sizarka borte..ho får en slik snikende gange når vi er i skogen..ho er helt klart på jakt.. Jeg og Nova fortsatte bare oppover..for damen kommer etter bare ho får utforska det ho skal. Da Sizarka tok oss igjen..hadde ho ei RYPE i kjeften..Jeg tok den fra damen..og den var ennå varm..damen fikk den tilbake..og ho bar den fram til gammen for å vise den til far. Hele rypa ble spist med nebb,klør og fjær...bare en vinge delte ho med Nova. Ho vet hva ho skal jakte på..ho har jo vært med oss på rypejakt fra ho var 9 mnd gammel:)
På turen ned igjen viste Nova med all tydelighet at det var elg i nærheten..ho gikk med næsa i været..og reiste seg på to flere ganger. Sizarka var igjen borte...så jeg stoppet for å vente på ho...vi sto der midt på fjellveien, jeg og Nova..da jeg hørte kvister som knakk og at det var noe som kom i mot meg..og der kom en diger elgokse i trav rett mot meg og Nova..jeg tenkte "har du ikke tenkt å stoppe snart!!!" Vel 3 meter fra meg bråstoppet elgoksen..med alle 4 klauvan i bakken (plutostans)..kikka på meg i 2-3 sekund, før han bråsnudde og gallopperte vekk. Sizarka kom travende etter..og jeg kalte henne inn. Nova var heltent..og vi gikk skikkelige ferskspor ett stykke:)

Sizarka var fornøyd med dagnes gjøremål og har sovet tungt i natt..flinke hunden:)
I dag skal vi på skytebanen, hvor alle 3 hundene får "skudd-trening"..de enser ikke skytingen, og anser det som den naturligste ting i verden:)

Ingen kommentarer: