torsdag 3. november 2011

Jakta 2011 over..

...og vi fikk skutt kvota vår:)
Nova er ikke drektig, men innbilt!! Da var det å sett ho på Galastop (medisin), en 5 dagers kur. Vi skjønner nå hvorfor ho har vært så merkelig under jakta. Synd at vi ikke forsto det tidligere.
Dette er nok "smittsomt"..da Tyra fikk melk i pattene i løpet av siste uka. Ho har vært innbilt drektig ved flere anledninger, så nå vurderes sterilisering på ho. Saga har hatt gode søk på sine turer, men vi jakter ikke med noen av jamtene i den største delen av valdet vårt lenger når det går sau der! Vi hadde jo en lei episode andre uka i jakta i det området da det gikk "rest-sauer" der, som bonden ikke hadde fått ned ennå.Og det utgjør 2/3 deler av vårt terreng. Neste år skal vi hjelpe bonden med å få ned sauer før jakta. Når det ble jaktet der, var det uten hund...med løshundene som "band-hund", eller vi fikk hjelp av en jeger fra nabovaldet som har en "garantert" saue-ren gråhund! Søndag 23 oktober var det igjen jakt i saue-området. Jeg valgte da å ta med Saga å en halv-øy (Nakken) og jakte med ho der. Nakken er ferdigjaktet i løpet av et par-tre timer, så det er en ok søndagsøkt. Det pleier å stå ku/kalv i Nakken.
Etter noen kortere og lengere søksturer fant Saga liggeplasser etter elg. Ho brukte god tid til å utrede spor, og fant til slutt spor ut...og borte var ho. Etter vel 20 minutter fikk ho uttak. Tett, jevn los...og den holdt seg i samme område  med noe forflytting fram og tilbake (100-150 meter), men holdt seg stort sett innen for en radius på 15 meter!) Av og til kunne jeg høre små hyl fra Saga, og antok at kua jaga ho. Etter vel 1 1/2 time, ble losen noe merkelig, og hadde en del opphold og knurring!! Da var en av jegerne kommet tett innpå..og kunne etterhvert se at det var en liten kalv som lå "under" ei trerot i en dam. Jeger gikk da fram og skjøt kalven i hodet, mens Saga sto å losa ved siden av. Kalven hadde en antatt slaktevekt på 25-30 kilo, hadde gamle, dype sårskader på ryggen, èn bakfot så ut til å være ut av ledd og den var oppblåst før den var død. I tillegg hadde Saga vært i strupen på den. Jeger hørte elg som dro avgårde da han kom fram, og vi kunne se av spor at kua også hadde vært der. Den hadde nok prøvd å forsvare kalven, men stukket av da jeger kom.Vi tilkalte viltnemda, som raskt kom til stedet, og kalven ble ikke tatt med på kvota. Jeg trur kalven har vært oppegående, men svak. Mora har forsvart kalven, de har forflyttet seg innenfor et lite område, kua oppdaget at menneske var i nærheten og stukket. Saga har da sett sitt snitt til å angripe kalven. Damen var såre fornøyd, og satt å halvsov mens vi undersøkte kalven.
Lite elg å se ellers for de andre jegerne.  Lørdag 29 oktober jaktes det med gråhund i saue-område. Ganglos på ku, tvillinger og piggokse. Piggokse og en liten kukalv blir skutt av samme jeger. Dermed blir det indrefilèt og cognac på kvelden:)

Oppsummering jakta 2012
Mye bra vær, ingen snø. En del regn på slutten av jakta.`ei ku (180), en stor okse(290), en stor oksekalv(82), en forhåldsvis liten kukalv (50 kilo), en piggokse (150) og den bittelille kukalven på knappe 30 som ble kassert.
Nova innbilt drektig..ingen drømmesituasjon altså.
Saga har bra søk, blir noe trangere i søket når ho er sliten, men har kraft og utholdenhet. STOR påhengelighet! Godt samarbeid med fører, noe tøff forran elg. (ca 5 meter fra nesa på elgku), liten interesse for død elg, meget godt hørbart losmål! rundt 100 bjeff i minuttet. Tror ho kan være noe hard i uttaket ennå, men satser på at ho lærer at det ikke lønner seg!

Ingen kommentarer: