fredag 29. januar 2010

Man skal høre mye...

...før øran faller av.
Det finnes mye rart i dyreavel generelt og hundeavel spesielt.
Eks. ..en dyktig, høyt merritert jakthund i f.eks Finland vekker oppmerksomhet i utlandet (Norge, Sverige). En person er interessert i å kjøpe denne fantastiske hunden..og betaler kanskje et sekssifret beløp. Meeen det er altså ikke sikkert at det er denne hunden personen får over til landet sitt....men en annen som likner. Chippen er "snittet" ut..og satt inn i en annen hund...og da er det denne hunden personen har mottat.."vi selger vel ikke de beste hundene ut av landet"...sier de. Sannhet??
Eks 2..en storoppdretter av en populær rase...som har kull på flere tisper samtidig. Den best merriterte tispa som er parret med en høyt merritert hanne..får 3-4 hvalper. 2 av de andre tispene, ikke fullt så bra merrittert, får 6-8 hvalper. Disse er jevngamle med hvalpene til den best merriterte tispa. Oppdretter tar da noen av disse hvalpene å legger de inn til "super-tispa". Disse blir da registrert som avkom etter denne.....oppdretter kan da ta høyere pris for de siden de stammer fra et "super-kull". Og jeg som hvalpekjøper aner ingenting..kjøper hvalpen fra super-kullet..og er sannelig ikke garantert at det er rette hvalpen jeg har kjøpt? Hva med senere avel på denne hvalpen? Innavl? Må man ta gen-test for å være sikker på at det er rette hvalpen kjøpt fra storoppdrettere?
Eller at man stiller ut feil hund på utstilling for å få et championat..den super-gode jakthunden er ikke så pen...han vil aldri bli noen utstillingschampion..får bare 2 og 3 premie. Da stiller man ut en annen, penere hund i navnet på den andre, som er så god på jakt. Det er jo ingen kontroll likevel?
Jaja...man må nok være litt oppmerksom som hvalpekjøper.
Vår neste jamte skal også være fra et "kjøkken-oppdrett" slik Nova er. Godt sosialisert, bil-trent, trent på fløyta og kost masse med! Det har vi jammen hatt godt nytte av! Tryggere jamte skal man lete lenge etter!:)
Og så vet vi hvor ho stammer fra:)

Drektig? Tjaaa...trur det. Om ikke, så blir både jeg og matfar så skuffet.
Om en uke vet vi sikkert!

Ingen kommentarer: