fredag 16. oktober 2009

Jakta 2009

...som vanlig...et skikkelig DRITTVÆR! Regn, regn og enda mer regn! Og i tillegg kom det MASSE snø allerede i midten av jaktuka!!! Helt utrolig:(
Lørdag 26..på jaktas andre dag, falt første oksen..skutt av Ståle..HØYT til fjells. Dagen derpå falt okse nr, 2...felt av BÅDE meg og Gilles:) (vi deler alt...til og med å drepe elgen)
Jeg satt i mitt høye tårn (som vi kaller tårn 1)...småsyk, hauværk og trøtt.
Jeg skimta en bevegelse i øyenkroken..til høyre for meg...ca 70 meter unna. Der var det en ungokse..men umulig for meg å avfyre noe skudd. Hauværka forsvann som dugg for sola..og jeg var lys våken...men elgen var borte. Jeg satt å surmula ei stund..før jeg begynte å lokke. Jeg lokka i vel 10 min...snur på hodet..og der sto oksen 20 meter unna tårnet mitt..inni buskaset.
Min brå hodebevegelse var nok for å få elgen usikker..så han snudde å småjogga inn i skogen igjen.
Noen minutter senere kom Nova på min post...jeg klatra ned fra mitt høye tårn...og satte ho på disse råferske sporan! Ho la avgårde i ei sinnsyk fart. Jeg klatra opp i tårnet mitt igjen for å avvente situasjonen. Gilles, som var gått opp på Bergelånen (en utkikkspost med oversikt over hele terrenget) var på tur ned igjen, da han så oksen på myra mellom storhaugen og tårn 3..og jeg fikk og øye på den. Jeg så også hvordan Nova nærmet seg elgen..hvordan ho stoppa 5-6 meter bak oksen...hvordan ho rolig runda den...for å "vise" seg..UTEN at ho var begynt å lose! FLINKE HUNDEN! Elgen var rolig i uttaket, men småjogget rundt 100 meter til..men Nova etter. Oksen slo seg til ro vel 130 meter fra meg...jeg kunne se den innimellom trærne...hvordan Nova jobbet, når oksen jaget Nova, hvordan ho gikk innpå igjen. Fantastisk å kunne bivåne dette! Jeg hadde ikke mulighet til å skyte..eller klatre ned fra tårnet. Men Gilles hadde kommet seg på passelig skuddhold..og så etter mulighet til å avfyre skudd.
Da skuddet smalt..gikk elgen rundt 30 meter, snudde seg mot Gilles sin retning..og sto med bredsiden til meg, og jeg sendte et skudd i bogen. Oksen tok ut ca 30 meter før han lå på bakken.
Far var så stolt...av Nova..og kanskje også av meg:)?
Det ble indrefiltet fest på kvelden med GOD mat og god drikke:)
Søndag,mandag og tirsdag forløp uten elg i sikte, men torsdag smalt det igjen. Jens skjøt ei kvige fra tårn 3...og dermed var vi ferdige med voksen-dyran. No er det 2 kalver som gjenstår.
På opplæringsvaldet uke 2, ble det ikke skutt dyr. Oksen var skutt på uke 1, og da var det ungdyr og kalv igjen på kvota...Ingen ungdyr sett...men kunne skutt 2 okser i los for hundan.
Uka var koslig og valdet var flott, men det er nok første og siste gang vi er med på dette, da vi har, etter sammenslåingen med Dalen-valdet, mer en nok på eget vald.
Disse 2 ukene har og vært preget av mye sorg. Først fikk vi vite at pappa har uhelbredelig kreft i bukspyttkjertel med spredning til lever...så tankene mine har vært mye hos ham. I tillegg fikk vi vite at broren til Gilles, Irenè, også hadde kreft..en aggressiv type som rammer 1 % av befolkningen. Vet ikke navnet. Irenè var første gang hos legen 10 september, og fikk konstatert kreft...og han døde 11 oktober:( , samme dag som Gilles reiste over til Toronto. Han rakk dessverre ikke fram. Gilles blir i Canade til 25 oktober.
Jeg kjører i dag til Rotvika for å jakte de 2 kalvene sammen med resten av jaktlaget.
Og for første gang skal jeg være hundefører med Nova. Skal bli spennende å se kordan det går!

Ingen kommentarer: