onsdag 5. oktober 2011

Etter en jaktuke.

Flott vær hat vi hatt...mot normalt!! Noe regn på slutten av uka, men temperaturer slik at vi ikke frøs på post:)
Første dag ble det skutt ei stor elgku...bortimot 180 kilo. Jeg hadde ku på post, med jamt Tyra bak, men vi hadde på forhånd avtalt å ikke skyte voksne kuer før mot slutten av jakta...så jeg lot den gå. Hmmm.
Tyra og Nova ble brukt første dagen. Nova imponerte ikke. Vi begynte å lure på om ho var drektig..tjyvparret under løpetida i august. Men det er ho ikke...mulig ho var innbilt drektig og hormonell. Ho var iallefall ikke seg selv! Dagen etter fikk Nova pause..og Tyra ble igjen brukt. Noe uttak var det, men elg sto ikke, og dro ut av valdet. Gilles hadde tatt Saga med seg til en del av valdet hvor det ikke var andre jegere fra laget. Damen har meget bra søk, bedre samarbeid enn Nova og er meget utholdende. Men der var ikke elg.
Dagen etter dro Gilles ut med Saga mens det ennå var mørkt. Kjørte med hund på ATV`n opp i marka. Atter hadde ho gode søk, men fant ikke elg. Etterhvert kom de andre jegerene (meg selv og) seg ut i skogen. Etterhvert fikk Saga uttak og los på okse, ku og kalv høyt oppe i terrenget. Det var meget vanskelige forhold for Gilles å komme innpå. Der oppe i fjellene er vinden ustabil. Man har den i front, men plutselig kjenner man vinden puste deg i nakken.
Gilles kom 130 meter innpå før elgene ble urolige og lusket seg avgårde...mot valdgrensa!!! Ganglos mens de passerer over grensa:( Saga slipper etter en stund og Gilles får ho inn. Damen var dyktig sliten etter 14 timer i fjellet! (han far og!). Onsdag var det Nova igjen..ho jobbe noe bedre enn de første dagene..men deff. ikke slik som i fjor. Vi var hos veterinær i vår og tok blodprøver på ho..da vi syntes ho var slapp og ute av form. De kunne ikke finne noe på prøvene.Så vi får se kordan det går etterhvert.
Senere på kvelden skyter jaktleder en stor 10-tagger på lokking. Et flott dy med en gjettet slaktevekt på 270 kilo.
Fredag er det Sagas tur igjen. Ho får uttak etter vel en times søk. Stålos en kort stund, deretter ganglos..krysser den sørlige grensa, elg blir nok støkket avlukt fra nabojegere og drar ut. Gilles peiler ho etterhver på 4,3 kilometer (i luftlinje) ut mot Lavangsnes før han mister dekning på ho.
Etterhvert får han kontakt igjen, da er ho 1,4 kilometer fra han..før ho tar ut igjen og fortsetter sørøver og Gilles mister kontakt igjen. Det går mange timer...Vi kontakter nabojegerne for å høre om de har sett eller hørt noe til ho, men nei, og jeg begynner å bli litt smånervøs for lillebanet. Gilles er sliten og kald, så jeg fyrer opp i gammen slik at han får varmen i seg. Jeg overtar peilerutstur, skifter over til lette regnklær, tar med kun rifle og kikkert og drar opp i terrenget for å prøve å peile.
På den tiden har naboene sdkutt en liten okse vel 400 meter utenfor grensa vår og de melder fra om det. På tur opp hører jeg en hund sok loser noe voldsomt oppe i fjellene og tenker at det er sikkert naboenes Ruffen som loser på oksefallet. Etterhvert hører jeg at losen er på vår side, så kanskje Ruffen hat uttak på elg der...men losen minner da sterkt om Sagas los! På radioen melder jeg fra om hva jeg hører, og Gilles kommer ut fra gammen. Han mener også at det er Saga, men jeg får ho ikke inn på peiler. Jeg skrur da av peileren og så på igjen..og DA kommer Saga inn...500 meter fra meg i rett linje oppover. Damen har stålos på ku med tvillingkalver!! Jeg kunne se i kikkerten hvordan ho jobbet med dyrene...sirklet rundt de..var 5 meter fra nesa på kua. Intens los..100 bjeff i minuttet, dyp og meget godt hørbart losmål!! Etterhvert blir ene kalven så stresset..eller hva nå enn som skjer, men kalven drar i allefall fra mora og tvillingen. Saga følger etter kalven, mens mora og den andre blir stående igjen! Ny stålos..kalven drar hardt ut igjen..ny los...kalven stresser videre og blir så skutt av yngstemann på laget:) Saga bråstopper når skudd går..vender om og følger bakspor tilbake hvor jeg venter på ho og får ho koblet. Vi dra så bort til kalvefallet så ho får lukte/buste litt. Ho ble nok litt skremt da skuddet gikk, men vi håper på at det er forbigående. Etterhvert sovna den lille damen av ved siden av kalven...ho var så sliten. På kvelden gikk vi gjennom labbene på Saga. (dette gjør vi hver gang en hund har vært ute i elgskogen) for å sjekke og smøre med jojobaolje. Da oppdager vi en dyp revne mellom 2 tær på bakfoten (der "svømmehuden" er). Veterinør på mandag, hvor ho ble dopa ned og sydd 6 sting. "Sykemelding" i 2 uker:( Tyra er ferdig for sesongen, da ho har revet av en klo på framfoten slik at nærven ligger åpen. Så no til helga er det Nova som må jobbe fire dager i strekk. Men vi satser på at Saga er klar til neste helg!!

Ingen kommentarer: