fredag 10. juli 2009

Magedreining.

Da har jeg opplevd alle hunde-eieres mareritt! MAGEDREINING!!
Fredag 3 juli..på kvelden, etter at Sizarka hadde spist, begynte det.
Damen fikk mat ca klokken halv ti på kvelden..vi to-beinte satt inne å spiste reker og drakk vin/øl. Jeg hadde ikke kontroll på hva Sizarka og Nova drev på med etter mat, men Nova var i bånd og Sizarka var løs..som vanlig.
Rundt klokka 12 la vi merke til at Sizarka oppførte seg litt unormalt..småpep, la seg, reiste seg og la seg igjen. Ho snudde hodet mot magen flere ganger, og var generellt urolig. Vi fulgte med ho for å se om dette utviklet seg. Da ho begynte å brekke seg uten at det kom noe opp..i tillegg til at magen var større, var vi sikker i vår sak. Jeg ringte veterinær klokka 0200..og ho ba oss komme så fort som mulig. Da vi kom dit..hadde Sizarka ingen merkbar puls..og var i sjokk og apatisk. Når vi trykket på tannkjøttet, tok det 16 sekunder til fargen var lik resten av tannkjøttet!! Dvs meget lite sirkulasjon. Røntgen-bilder ble tatt og det var tydelig å se den oppblåste magen!
Sonde ble ført ned i magesekken slik at vi fikk opp gass, mat og væske. I 1 1/2 time jobbet vi med Sizarka...magesekk ble skylt og hunden medisinert. Da tilstanden hennes var stabil, dro vi tilbake til Rotvika. Vi skulle ringe veterinær i Tromsø så snart kontoret åpnet.
Kontakta vet.kontoret og de skulle ringe tilbake, når de hadde funnet kompetent person som kunne ta operasjonen. I mellomtiden begynte jeg og Gilles å pakke..og starta å kjøre til Tromsø. Da vi var kommet halveis, ringte Tromsdalen vet.klinikk oss..de skulle ta operasjonen.
Klokken halv tre ble det tatt nye røntgenbilder...de viste at magesekkenikke lå rett...så damen ble satt på drypp i 2 timer før ho ble operert. Operasjonen var vellykket..til tross for at det var vanskelig å operere en så dypbrystet og smal brystkasse. Sizarka lå på overvåking til søndag ettermiddag.
Ho hadde på seg et morfin-plaster for å dempe smerter og holde henne rolig. I 3 dager hadde ho dette på seg.
Ho blir matet 5 ganger daglig, og må holdes i ro i 2 uker..og så kan vi øke aktivitet etterhvert, men løsspringing er ikke aktuellt før om en mnd. Var på kontroll hos vetr. i dag, og alt ser bra ut:)
Og vi priser oss lykkelig over at damen er forsikret!! hele greia har til nå kostet 30 000,-, men egenandel er på 6 000,-. Den høye prisen kommer også av at dette var helg/natt..
Men Sizarka er verd dette..valget er jo ikke vanskelig å ta...for vi vil jo ha henne med oss i mange år enda!!!

Ingen kommentarer: