fredag 29. januar 2016

A kullet

5 av 8 har startet på prøve denne første høsten, og 5 er jaktpremierte.

Kvitevardens Aladin (Taiko) har gått 5 prøver, hvorav 1 nullprøve hvor han ikke fant elg, men fikk 9 i søk likevel! De andre 4 er gått til 1 premie. ( 2x1-dagsprøver og en 2-dagsprøve). Han har 2xVG på utstilling og må ha minimum 2xG etter fylte 15 mnd for å bli Jch. Første mulige utstilling for ham , er da her i Troms 10 april! Han er altså ferdig prøvd til sitt jaktchampionat før fylte 20 mnd! HD A og ED 0. Skutt elg for i stålos første høsten!

Kvitevardens Admiral Zecho (muffe)...eller lillegutt som vi kallert han, gikk sin første prøve i begynnelsen av september..på Finnmarks-elg. Ingen premiering, da elg dro over alle blåner. Men han fikk høye poengsum i søk, evne til å finne elg og påhengelighet. 1 premie fikk han i Troms, med 82 poeng. Neste prøve ble avbrutt. En løs fuglehund på 8 mnd, var surra rundt Muffe i flere timer, og tilslutt fikk prøvegruppa fanget den inn, dro til veterinær og fikk avlest chip. Den var rømt fra eier.
Muffe har 1xG og 1xExellent på utstilling. HD A ED 0. Skutt 4 elg for i stålos første høsten!

Kvitevardens Ayla har en 2 premie og en 1 premie på løshundprøve denne første høsten. Ho har 2xExellent og 1xVG. Skutt elg for i stålos første høsten!

Vår egen Anna Frost har en 3 premie å vise til. Kom ut for en elg som ikke ville stå! Ho hang på i vel 2,5 mil..med ståloser og gangloser. Skuddmuligheter på okse. Men stålosen var ikke lang nok til bedre premiering.  2xExelent og 1xVG. HD A  ED 0. Skutt elg for etter 6 timer stålos første høsten!

Kvitevardens Arak har også en 3 premie. Bra søk, 90 minutters lostid, men ville ikke følge på på slutten av dagen. 1xVG. Har ikke jaktet mye denne første høsten, da eier hadde sykdom i familien.

Kvitevardens Aija i Sverige er ikke prøvd ennå, men jaktet mye før brunstoppholdet. Ble nok sparket av elg første helga etter brunstopphold. Mista en del påhengelighet og ble trang i søkan. Det var ho absolutt ikke i begynnelsen av jakta! De holder på å få opp sjøltilliten hennes igjen!

Kvitevardens Arja har ikke gått prøve ennå,men er stilt ut en gang, med 3BT og CK! Går nok prøver til høsten!

Kvitevardens Ailo (Backup) er det skutt 2 elg for i stålos denne første høsten! Er stilt ut med 1xVG. HD A ED 0. Starter nok på prøve høsten 2016!


Valper 2016

Saga ble parret 27.12-15 med en ung, finsk hanne: Fjch Pakkalan Waltti. Denne hunden gikk 4 løshundprøver før 24 mnd med resultat over 90 poeng på alle 4! 2 prøver gikk til 0, da det ikke var elg, men likevel 8 og 9 i søk! Han var med på en cup-kamp denne høsten, med over 90 poeng første dagen, og ingen elg i terrenget på dag 2. Exellent som beste på utstilling. En sindig og behagelig type hanhund:) Saga falt pladask, og ble parret 2 ganger. Etter ultralyd 23 januar, kunne det skimtes 8 valper. På forrige kull, kunne vi telle 5, og det ble 9! (hvorav 1 døde).
Saga er allerede blitt temmelig stor, og det er fortsatt halvparten av drektigheta igjen!
Valperommet er nå gjort ferdig, og vi har gjort valpekassa større...sånn i tilfelle!
Regner med at fødsel begynner 28 februar...kanskje det blir skuddårsvalper! Og de er leveringsklare rundt 24 april. En fin tid å få valp på! Man har hele sommer til å få valpen skogsvant..og hele høsten på å trene spor, blodspor osv:) Valpene er 9 mnd i desember...og om forholdene tilsier det, og de er modne for det, så kan de starte på løshundprøver i desember og januar! Vi forventer tidlig jagende hunder med MYE jakt i seg!

Vi har en del forespørsler på dette kullet, og valpene selges til aktive jegere som går løshundprøver og behandler hunden som en del av familien! Vi selger ikke til de som bare vil ha en jakthund, og/eller hvor hunden blir stående alene i en hundegård hele tiden!

En hanhvalp går tilbake til hanhundeier i Finland, og da er man opptatt av kullverdi! Dvs at flest mulig i kullet går prøver, for å få bevist at denne kombinasjonen var vellykket! Uten løshundprøver, får man ikke dokumentert egenskapene og kommet videre i avelen! Dette har også mye å si for de som vil avle videre på dette kullet, at kullets bredde kommer fram. Dvs at flest mulig av kullsøsken er jaktpremierte! Dette må valpekjøperne ha forståelse for:) Vi tilbakebetaler kr. 2000,- av kjøpesummen om hunden går til 1 premie løshund før fylte 3 år.

Hunden må også vises på en utstilling eller to. Utstillingene til Troms elghundklubb, er en meget trivelig arena, hvor det sosiale står høyt i kurs...i tillegg til selve utstillingen da:)
På kvelden før utstillingen, fyrer vi grillen og har god mat og god drikka. Noen kan ta fram gitaren, og man forteller mange jaktskrøner:) Både jeg og Gilles stiller oss til disposisjon og stiller gjerne din hund, om omstendigheter tillater det!

Vi ønsker også at hunden rønkes, når den er rundt 1,5 år gammel. Dette er jo hunder som til tider brukes ganske tøft...og da må albuer og hofter være gode!
Vi både kløver, snørekjører og bruker slede på våre jamter.  Om sommeren, når været tillater det, svømmer de og i tillegg sykles det mye med de:) Om høsten er det bare jakt!

Vi ønsker også ha videre kontakt med alle valpekjøpere, og har egen kennelside på facebook. For de som ikke er på fb, er mail og telefon et alternativ.

Vi skulle gjerne selv beholdt en tispevalp fra dette kullet, men vi har 3 jamter i hus pr nå. Den ene er pensjonert, men de 2 andre er fullgode jakthunder i mange år ennå. Saga blir 6 og Anna blir 2. Og man skal jo har nok jakt å tilby de, og pr nå har vi ikke jakt til mer enn de 2 vi har.

Vi går en spennende tid i møte!