mandag 28. april 2014

Valper!

Saga begynte allerede påskeaften å pese og viste med all tydelighet at utblokkingsfasen var i gang. natt til 2 påskedag ble første tispevalpen født, deretter kom det 2 tisper til. Men så stoppet det opp. Etter 4 timer ringte jeg veterinær...vi ventet så 2 timer til, intet skjedde så vi kjørte inn til veterinæren. Det ble det konstatert at det satt valp fast i fødselskanalen, og at den sannsynlig var død. Den ble tatt ut med tang...og var i høyeste grad i livet!! En ny valp ploppa ut samtidig...så det var disse 2 som hadde stoppa opp det hele! En liten hannvalp og ei stor tispe! Etter en stund kom det ut en død hanvalp...den hadde nok fått i seg fostervann på tur ut. Vi prøvde lenge å få liv i den, men det hjalp ikke:( Så kom det 2 hanvalper til...og så stoppa det opp...i mange timer! Vi viste da, etter rønken, at det skulle være 1 valp igjen. Klokka 1 på natta, ble det dessverre keisersnitt, da Saga nok var for sliten til å presse ut en valp til. denne gutten var STOR! 550 gram! Og full av liv!
Så da ble det 4 tisper og 4 hanner!

Det tok noen dager før Saga var inne i morsrollen etter den traumatiske fødsel. Jeg og Gilles byttet på å sove i valperommet for å følge litt med. Det gikk seg til etter hvert, så nå er alt bare fryd og gammen:) De vokser fort, og er i dag 1 uke gammel. Minstekaren (lille Minken), har allerede åpnet et øye, en tispevalp har klart å klatre over det 15 cm høye inngangspartiet til valpekassa. Det er masse futt og fart i dem og masse lyd:) Og det blir verre utover våren!! Gleder meg:)

onsdag 9. april 2014

12-14 dager igjen!

Saga begynner å bli stor! Vi antok, før rønken, at der kunne være et forholdsvis stort kull.
Allerede i slutten på uke 4 i drektigheta, var damen begynt å bli merkbart stor.
Vi tok ultralyd på dag 30, som viste at ho var drektig, og altså rønken i dag, for å se hvor mange valpa det var. Det er i alle fall 8 stk, men muligens kan det være noen flere.
Vi beregner fødsel mellom 21 og 23 april.

Ho er ikke så interessert i å være med på tur, så det blir korte turer rundt her. Ho har tilvenning til valpekassa og valperommet...dvs ho får all mat der nå..og tilbringer noe tid der. Utstyr til fødsel er kjøpt inn og ligger klar..og midt opp i disse forberedelser...pynter vi til påske:)

Saga spiser godt. Ho får mat 4 ganger daglig nå. Ho har tisset inne et par netter...det trykker nok på blæra, slik at ho ikke klarer å holde seg til vi står opp! Og ho ligger å "ruger":)
Dette blir bra:)