mandag 28. november 2011

Saga......

..har hatt noen flotte elgarbeid de 2 siste lørdager! Lørdag 19/11 var jeg og Saga i elgskogen. Slapp ho i Hesjevika, 5 minutter etter ankomst. Ho tok noen bukkesprang før ho dro ut. 5 minutt etter er det uttak...og losen kommer sakte mot meg. Ku og kalv passerer meg på 40 meters hold. De dro sakte oppover i terrenget og stabiliserte seg etter ei kort stund. I knaseføre var det vrient å komme innpå. Jeg brukte god tid på å komme innpå. På 40 meter ble elgen var av meg, og forflyttet seg vel 100 meter. Jeg kom på nytt innpå...35-40 meter. Jeg lå oppå en haug, og filmet. Saga gjorde en god jobb! Kua jaget saga flere ganger, men ho var som en klegg, den hunden! Ho kom èn gang på innkalling..og dro rett ut igjen. Jeg støkket elgen (med vilje) og de dro ut i ganske stor fart. Nytt opptak etter vel 500 meter, som ble stående. Jeg var så nær som 15 meter innpå på det nærmste! Jeg filmet og fikk gode opptak på når kua igjen hadde utras mot hunden. Etter en stund støkket jeg igjen forsiktig denne gangen, og de vandret rolig avgårde. Etter en halvannen time til, kom jeg igjen på 60 meters hold. Klarte å lokke Saga såpass inn til meg, at jeg fikk koblet ho, og elgen dro hardt ut. Det begynte å bli mørkt, så vi avsluttet dagen ute i marka. Flott dag! Og flink hund!

Sist lørdag var Gilles ute i skogen med Saga. Ho dro rett ut i søk. Fikk uttak etter 15 minutter. Det forflyttet seg mot Håkavika og ble stående der i vel 30 minutter før det gikk nedover igjen. Losen beveget seg litt i terrenget, før det stabiliserte seg, hvor det ble stående i en del timer. Gilles kom på kort hold, og lokket kalven mot seg. Det kan se ut som om Saga også denne gangen skiller kalven fra mora...og nuligens var det ved Håkavika det skjedde. Saga gjør en fremragende jobb! Hver gang elgen skal flytte på seg, stiller Saga seg forran og loser. Elgen blir nærmest paralysert. Etter en stund kaller Gilles Saga fra losen, og de avslutter.
Vi har så korte dager her norpå nå. Det blir mørkt allerede klokka 13. Vi har meldt Saga på en prøve til. Har fått terreng Messelmoen Øst...men prøvedommer var ikke så kean på å dømme prøver så sent i sesongen. Vi får se hva som skjer...

Filmer fra ovenstående hendelser blir lagt ut.

Sayko

Da har AD resultater også kommet på Sayko. Han har status HD A og AD A:).
Saga rønkes etter jul.

Sigma

Første elg skutt for Sigma i Sverige! 20 november på gang/stålos:)
Andre elgen falt på stålos for Sigma 26 november! Grattis til hund og eier!
Her ser ho ut som ei lita solstråle...blid og fornøyd!

onsdag 16. november 2011

November

Da er Sagas første jaktprøve gått. Bra søk, bra samarbeid, bra tempo i søket, bra lydighet, (innkalling fra søk) (i flge Gilles), men ingen elg. De var ute i over 6 timer, men fant ingen ferske tegn.
De som gikk i samme område, men på andre siden av elva fant elg. En enorm okse med over 24 tagger, ku og kalv. Den hunden gikk til 1 premie. Det var bare tilfeldig hvem av hundene som gikk hvor:/. Sånn er det. Jeg skal legge inn kritikken fra prøven når den kommer.

Vi har vurdert å melde Saga på en prøve til, men pga løpetid, er dette utsatt, og da spørs det om vi får gått flere prøver i år. Trasig.

Sayko er første hund som er rønket, og her var HD A. Han har  ennå ikke fått AD resultat. Saga rønkes etter jul, når løpetid og stort pengeforbruk i frb med jula, er over.

En oversikt over valpenes første jakthøst kommer når jeg har fått snakket med alle.

Til helga drar vi til Salangen..tenker å slippe Saga lørdag til tross for løpetid, og Nova søndag om været holder. Vi har hittil i år hatt 2 dager med snø, og nå regner det i enorme mengder! Snakk om flott november:(

torsdag 3. november 2011

Jaktprøver.

Sayko var på løshundprøve onsdag 2/11. Masse regn. Prøva gikk i Skibotn. INGEN elg! Men losa i 1 1/2 time på elgkadaver før prøvegruppa snek seg innpå:):) hehe blir nok ingen poeng på DET elgarbeidet! Nova gikk og prøve i Skibotn rett etter jakta for 2 år siden. Da var det heller ikke elg der! Og det er i samme område vi skal gå med Saga!

Vi meldte på Saga til løshundprøve 19 august. Uka før jakta hadde vi ennå ikke hørt noe, så vi tok kontakt. De skulla da tildele terreng/dommer i løpet av uka. I forrige uke fikk vi terreng. Nå er vi ute i november, og venter fortsatt på å få gått prøve! Det begynner å bli mørkt tidlig...og da er dette nok eneste prøva vi får gått i år! Hel...ete!!

Så langt..

..er Stella brukt som bandhund. Og ho sørga for at jeger fikk skutt 3 elger! Flink hund:)
Varg og eier med sitt jaktlag ble ferdige etter èn uke, uten at Varg hadde fått los på dyr.
Sigma jakter fortsatt ut januar. (heldig)
Sayko har hatt flere uttak med stålos, men kun èn resultarte med skutt elg!
Det er skutt 2 kalver for Saga.
Rago har vært litt hormonell pga løpetidstisper i nærheten. (typisk unghund), menbl.a  kalv kunne vært skutt for ham, hadde det ikke vært for at børsa sa "klikk"!!!!!!! Ellers begynner det å løsne for ham også.
Jeg skal ta en ringerunde til samtlige valpekjøpere nå når jakta er over for å få en oversikt over hvordan hundene har fungert første jaktsesong.

Sayko med kvige!

Sayko har hatt flere uttak og los på elg under jakta. Noe var feil dyr og andre var det umulig å komme innpå. Men endelig...27 oktober lyktes det! Kvige skutt etter 1 times los for storingen! Tror både far og hund var meget stolte! Grattis!

Jakta 2011 over..

...og vi fikk skutt kvota vår:)
Nova er ikke drektig, men innbilt!! Da var det å sett ho på Galastop (medisin), en 5 dagers kur. Vi skjønner nå hvorfor ho har vært så merkelig under jakta. Synd at vi ikke forsto det tidligere.
Dette er nok "smittsomt"..da Tyra fikk melk i pattene i løpet av siste uka. Ho har vært innbilt drektig ved flere anledninger, så nå vurderes sterilisering på ho. Saga har hatt gode søk på sine turer, men vi jakter ikke med noen av jamtene i den største delen av valdet vårt lenger når det går sau der! Vi hadde jo en lei episode andre uka i jakta i det området da det gikk "rest-sauer" der, som bonden ikke hadde fått ned ennå.Og det utgjør 2/3 deler av vårt terreng. Neste år skal vi hjelpe bonden med å få ned sauer før jakta. Når det ble jaktet der, var det uten hund...med løshundene som "band-hund", eller vi fikk hjelp av en jeger fra nabovaldet som har en "garantert" saue-ren gråhund! Søndag 23 oktober var det igjen jakt i saue-området. Jeg valgte da å ta med Saga å en halv-øy (Nakken) og jakte med ho der. Nakken er ferdigjaktet i løpet av et par-tre timer, så det er en ok søndagsøkt. Det pleier å stå ku/kalv i Nakken.
Etter noen kortere og lengere søksturer fant Saga liggeplasser etter elg. Ho brukte god tid til å utrede spor, og fant til slutt spor ut...og borte var ho. Etter vel 20 minutter fikk ho uttak. Tett, jevn los...og den holdt seg i samme område  med noe forflytting fram og tilbake (100-150 meter), men holdt seg stort sett innen for en radius på 15 meter!) Av og til kunne jeg høre små hyl fra Saga, og antok at kua jaga ho. Etter vel 1 1/2 time, ble losen noe merkelig, og hadde en del opphold og knurring!! Da var en av jegerne kommet tett innpå..og kunne etterhvert se at det var en liten kalv som lå "under" ei trerot i en dam. Jeger gikk da fram og skjøt kalven i hodet, mens Saga sto å losa ved siden av. Kalven hadde en antatt slaktevekt på 25-30 kilo, hadde gamle, dype sårskader på ryggen, èn bakfot så ut til å være ut av ledd og den var oppblåst før den var død. I tillegg hadde Saga vært i strupen på den. Jeger hørte elg som dro avgårde da han kom fram, og vi kunne se av spor at kua også hadde vært der. Den hadde nok prøvd å forsvare kalven, men stukket av da jeger kom.Vi tilkalte viltnemda, som raskt kom til stedet, og kalven ble ikke tatt med på kvota. Jeg trur kalven har vært oppegående, men svak. Mora har forsvart kalven, de har forflyttet seg innenfor et lite område, kua oppdaget at menneske var i nærheten og stukket. Saga har da sett sitt snitt til å angripe kalven. Damen var såre fornøyd, og satt å halvsov mens vi undersøkte kalven.
Lite elg å se ellers for de andre jegerne.  Lørdag 29 oktober jaktes det med gråhund i saue-område. Ganglos på ku, tvillinger og piggokse. Piggokse og en liten kukalv blir skutt av samme jeger. Dermed blir det indrefilèt og cognac på kvelden:)

Oppsummering jakta 2012
Mye bra vær, ingen snø. En del regn på slutten av jakta.`ei ku (180), en stor okse(290), en stor oksekalv(82), en forhåldsvis liten kukalv (50 kilo), en piggokse (150) og den bittelille kukalven på knappe 30 som ble kassert.
Nova innbilt drektig..ingen drømmesituasjon altså.
Saga har bra søk, blir noe trangere i søket når ho er sliten, men har kraft og utholdenhet. STOR påhengelighet! Godt samarbeid med fører, noe tøff forran elg. (ca 5 meter fra nesa på elgku), liten interesse for død elg, meget godt hørbart losmål! rundt 100 bjeff i minuttet. Tror ho kan være noe hard i uttaket ennå, men satser på at ho lærer at det ikke lønner seg!