tirsdag 28. juni 2011

Bjørnetest.

26 juni var vi i Polar Zoo og testet jamtene på bjørn. Det var 6 jamter og en støver påmeldt så det ble trekning om hvem som skulle inn først. Det ble en finsk jamthanne fra kennel Elomon i Finland..som har hvert flere ganger i Canada på bjørnejakt. Sist var 2 uker før denne testen. Eier kunne fortelle at hunder generelt reagerer forskjellig på sort- og brunbjørn, så han var spent på hva denne hunden ville gjøre. Benn (hunden) hadde god psyke og noe losing, men ikke helt slik eier ønsket. Neste hund inn var Nova. Ho var ivrig med en gang ho fikk bjørnelukta i nesa FØR vi kom til hegnet. Gilles måtte holde ho igjen før slipp..og ho spølte avgårde. Løp opp til bjørnehegnet for å finne ut hvor lukta var..oppdaga bjørnen og starta losing med en gang. Ho var litt usikker innimellom, slapp halen, opp med halen, slapp den igjen, men losa tilnærmet uavbrutt. Ho kom IKKE til oss, og det er kjempebra! Psyken hennes er det intet å si på, men det har vi visst hele tiden. Ho oppførte seg mot bjørnen slik vi forventet. (video kommer). Nestemann inn, var en svensk jamte fra fra Målselv..(eller Bardu). Vet ikke helt om eier var fornøyd, men han sa at hunden var noe usikker, men losa godt som vi kunne høre. Etter han var det Saga`s tur. Jeg var litt usikker på hvordan ho kom til å reagere, det kunne gå begge veier. Men ho har vært hormonell i det siste og sett spøkelser ved høylys dag. Ho løp rett bort til bjørnehegnet med halen opp..bråstoppet da ho så bjørnen..og ble livredd!! Ho rygga tilbake 10-12 meter mens ho bjeffa hysterisk..og kom løpende til oss!!! Fy og fy Saga..det skal du ikke gjøre!! Busta sto på ryggen hennes og halen hang ned. Ho tinte litt opp etterhvert, men ho er pr. i dag IKKE noe bjørnehundemne! Mors lille pyse..tenk å være redd en bjørn!!!!;) (film kommer)
Nova-sønn Sayko var nestemann. Det er meget trasig at den sesionen ikke ble filmet, for han gikk rett på og losa konstant av full hals!! Hoppet opp på gjerdet også, og ville nærmere bjørnen!
Full fokus på bjørn..og da bjørnen slo lappen i nettingen, løp Sayko litt unna, men gikk rett på igjen. Og han kom IKKE til eier! Han kan nok bli et skikkelig bjørnehundemne! Eier og instruktør var strålende fornøyd! Deretter var det Rago`s tur. Rolige, sindige Rago. Halen rett opp..senka den aldri! Face to face med bjørn uten å vike, losa, pissa litt, losa igjen, snusa litt rundt om og syntes bjørner er "ålraite" dyr!..og så oppdaget han ulvene! Og løp nedover i henget og sto snute til snute med ulvene (dobbelt gjerde). Busta sto på ryggen hans mens halen gikk. Ulvene logret tilbake og smalt inn i gjerdet for å ta Rago...og da startet losinga!! Eier måtte ned å hente ham:) (film kommer).
På tur ned passerte vi elghegnet..og Sayko, Saga, Rago og Nova fikk elg i nesa..da startet galskapen. Det finnes altså ikke bremser på jamthunder!! Og da de endatil SÅ elgene var det full tenning!! Saga dro meg over ende så jeg gikk på snørra i grusen, vrikka foten skikkelig og skrubba opp hender, albuer og knær! Snakk om lykkelig lydige hunder!
Saga er no hos Merete og Alichja på sommerferie..og jamtene plasseres på kennel fredag. Ser ikke fra til å være uten hund i 3 uker!

onsdag 22. juni 2011

Kritikker.

Saga`s kritikk. Dommer: Arild Berget.

56 cm. Godt skåret hode, men noe store ører. Pene øyne. Bra hals og overlinje. En anelse hardt ringlet hale. Velvinklet. Utmerkede ben og bevegelser. Bra pels og farge.
VG.

Rago`s kritikk:

62 cm. Godt skåret hode, peme øyne, litt store ører. Bra hals og rygg. Bra hale. Noe opptrukket buklinje. Meget gode ben, vinkler og bevegelser. Pels i røyting. Meget bra farge.
EX.

Sayko`s kritikk:

61 cm. Bra hode, men skjemmes av store ører og lyse øyne. Bra hals og rygglinje. Noe hellende kryss. Lavt ansatt hale. Noe kort, dyp brystkasse, opptrukken buklinje. Velvinklet. Flotte bevegelser. Bra pels og farge.
VG.

Bilder fra Målselvutstillinga 19 juni 2011.

Saga er som vanlig lite samarbeidsvillig, og vil helst gjøre noe helt annet..og ble belønnet med VG pga store ører og noe for mye krøll på halen....som ikke vises her.

S-Rago forran og S-Varg bak..begge fikk excellent og ble plassert slik.

Stå og sitte pent:)

Sayko kom ikke helt til sin rett...og fikk VG.

S-Rago fokk excellent oh UK1, men fikk ikke CK.

En noe avrøytet S-Varg fikk excellent og UK2, men ikke CK.

S-Varg logrer og logrer:)

Sayko.

Måling av S-Rago.

Juni

Stein-Even med Stella og Eiren med Sahr Brutus.Stå pent..Stella 15 mnd.

Stella


Stella og Stein-Even i fint driv..


Stella...lik søster Saga!

Vakkergutten Sahr Brutus

Sahr Brutus 15 mnd gammel.

Sahr Brutus og eier Eiren.

Sizarka nyoperert


Sizarka ble operert 9 juni. De fjernet svultsen, noen lymfekjertler og den betente livmora. Operasjonen gikk bra, og vi kjørte til Rotvika med en gang vi henta ho etter operasjonen mens ho enda var sånn passelig dopet. Ho har gått med en "kondom-drakt" nå i snart 2 uker og skal fjerne sting i morgern. Sizarka er begynt å bli stitt gamle jeg igjen:)

Vi var på utstilling sist helg..og 4 fra vårt kull stilte der! Saga, Sayko, S-Rago og S-Varg) Og 2 fra kullet stilte på spesialen i Karasjok.(Stella og Sahr Brutus)

Stella fikk VG med god kritikk, det samme fikk Sahr Brutus, så no er de klare for å starte på jaktprøver:):) (skal legge inn kritikken når jeg får de på mail)

I Målselv fikk Saga VG (store ører og noe ringlet hale), Sayko fikk VG (noe tung) mens S-Varg og S-Rago fikk EX (excellent) og plasserte seg som nr. 1 og 2 i UK (Rago som nr. 1). De fikk ikke CK da dommer mente de var så unge og hadde tiden for seg!..men nå er i allefall alle fra kullet i Norge klare for jaktprøver! (kritikker legges inn når jeg mottar de) Sigma i Sverige skal stilles i Lycksele 20 august:) Spennende!

Førstkommende søndag skal Nova, Saga, Sauko og Rago testes på levende bjørn i Polar Zoo!! Det gir ingen godkjenning eller papirer, men man ser hvordan hunden oppfører seg i møte med bjørn. Gleder meg virkelig til det! Har stor tro på Nova, da ho er så stabil i psyken sin. Saga er ennå ung og heftig, så vi får se hvordan det går:)

Søndag blir Sizarka overlevert til Merete, som skal passe ho mens vi er i Canada. Har ingen betenkeligheter med det, da Sizarka er veldig glad i Merete:) Der får ho også ligge i seng og sofa:) Jamtene blir levert på kennel neste fredag. De kommer nok til å bo ute i hundegården hele tiden, noe jeg trur de kommer til å synes er helt greit. Men jeg kan tenke meg at de vil lære å bjeffe der...:(

tirsdag 7. juni 2011

Snart dags...

Saga har "besøkt" meg i hengekøya..

På tur opp..

Far tester hengekøya...og Saga er selvfølgelig der også..

Sizarka

Lekestua skal bli hundehus..

Sizarka synes egentlig at hundegårder er noe tull! Ho vil ikke vøre hverken i denne eller den i Rotvika..Ho skal gå løs og dermed basta!

Mor Nova bak og Saga i front.

Nova

Vannslangen brukes i tilfelle umotivert bjeffing...

Skumle røtter som stikker opp, fjernes..


Gruer meg for torsdagen. Sov dårlig i natt med tanke på Sizarkas operasjon. Men det skal jo gå bra!

Vi skal lage ei stor seng i bilen til ho, slik at ho kan ligge rett ut når vi kjører til Rotvika etter operasjonen. Det er nok enklere for ho å være på gården hvor ho kan tusle inn og ut som ho selv ønsker, og hvor jamtene kan være i hundegården og la dronninga være i fred.

Her i Tromsø ser det ut til at i allefall jamtene trives i den nye 130 kvm store hundegården! Hundehuset er ferdig, og vi skal få tak i halm for å ha inne der.


De er der kun når vi er hjemme...og da bare noen timer. Jeg vil helst ha de rundt meg hele tiden....

Det er meldt knallvær til helga!! Og da skal vi teste om Saga også i år vil svømme! Vi skal legge blodspor..og gå litt ferskspor! Ser fram til nok ei aktiv helg!

onsdag 1. juni 2011

Nok en operasjon..

..på Sizarka. Torsdag 9 juni skal jursvults, eggstokker og livmor fjernes på dronninga. Veterinær anbefalte dette, da det er en mulighet for at det også er svultser på eggstokk/livmor også.
Svultsen blir så sendt inn til undersøkelse for å se om det er en ondartet eller godartet svults.
Krysser fingre for at dette ender bra!

På utstillinga i helga var det bare èn borzoi påmeldt..og det var SUPRICE..Sizarka! BIR og BIG 2 begge dager. Kjempeflott vær og ei trivelig utstilling...som nok blir den siste på dronninga i år:(

18 og 19 juni er det elghundspesial i henholdsvis Karasjok og Målselv..og begge "valpene" i Finmark skal stilles i Karasjok:):)))) LYKKE TIL Stella og Sahr Brutus!!!
I målselv stiller de 4 som er i troms..Saga, Sayko, S-Varg og S-Rago!..så i løpet av den helga skal alle valpene som er i Norge stilles ut!! Og det er kjempeflott!!
Regner med at Sigma i Sverige også skal sette sine labber i en utstillingsring i løpet av sommer/høst:)

Vi har satt opp en hundegård på den delen av tomta som er "ubrukelig" til annet. Hundegården ble hele 130 kvadratmeter! 2 meter høyt gjerde..sikret med netting på kantene..og skal sikres oppe også, slik at Saga ikke klarer å klatre over! Lekestuen som står der, skal omgjøres til hundehus:) Det blir bra!