søndag 30. januar 2011

winter wonderland

Nova forran, Saga bak.

Elg??????
Til tider er det ganske mye snø for de firebente...Saga.
Saga. Pust i bakken.
Man trenger ikke bade hundene...det ordner snøen!
Sizarka tar en pause.
Xalichja (borzoi), Saga og Barham (saluki)







Sir Hugin operert.

Torsdag ble Sir Hugin operert på Tromsdalen veterinærklinikk. Det var under telefonisk sammarbeid mellom veterinær i Tromsdalen og Rune Mikalsen..veterinær på Sortland. (som for tiden er å underviser på veterinærhøgskolen i Oslo.)
Under operasjonen fant veterinær at det ser ut til at korsbånd ikke er røket, men de stabiliserte sideleddbånd. Tiden vil vise om dette er rette avgjørelse. Hugin er i allefall ved godt mot...må ligge i bur hele tiden unntatt når han må ut å gjøre fra seg. Morfinplaster skal sitte på til mandag.
Lille gutt er en fighter, så han er nok mer enn klar for jakta til høsten!

Sayko har vært på besøk i dag. Vi målte han til 64 cm..vekta er 32 kilo, så det er en real hanne.
Fantastisk gemytt har han også. Underkaster seg mor Nova når ho løfter på leppa. Unngår SureSaga når ho snudde den siden til. (kake på stuebordet må man passe på!)
Nova er i begynnelsen på løpetid, så Sayko stresset litt. Han har ikke vært inne hos oss siden han var rundt 4 mnd...men han kjente seg helt klart igjen:).

S-Rago har loset elg..flere ganger i vinter. så han tegner bra han også:) Da har 5 av valpene i kullet loset elg før fyldte 10 mnd:) Han har også et nydelig gemytt. Eier forteller at de aldri har sett den karen sint. Men han var jo sånn, Rago. Rolig og avbalansert:)

tirsdag 25. januar 2011

Sir Hugin

Hos veterinær i går ble det konstatert at både leddbånd og korsbånd er slitt av, så operasjon er nødvendig. En av Norges dyktigste på dette, er veterinær på Sortland, men han er å underviser på veterinærhøgskolen i Oslo fram til 31 januar. Om det blir aktuelt, så reiser jeg sammen med Hugin-eier dit for operasjon. Den type operasjon kalles TPLO, og er ganske omfattende og rekonvalsenten er bortimot 7 mnd. Hugin er bare 10 mnd, og det er en fordel iflg veterinærstanden.
Jeg kontaktet for sikkerhets skyld en veterinær til på et annet vet.kontor her i Tromsø. Den veterinæren stilte seg tvilende til at BÅDE leddbånd og korsbånd er røket på en så ung hund.
Og der opererer de etter en metode som kalles TTA..vistnok en videreutvikling på TPLO, men ikke så omfattende..og har kortere rekonvalsent enn TPLO. Pris er det samme for begge (om det hadde vært en vurderingssak). Sir Hugin skal dit til vurdering i morgen.
Første veterinær har nå kontaktet Hugin-eier og ønsker å ta en liten operasjon på hunden for å stabilisere ham, før den store operasjonen på evnt. Sortland etter 31 januar. Hmmmm...Vi får se hva andreveterinær sier i morgen.
Det viktigste er at hunden fungerer etter operasjonen

fredag 21. januar 2011

Stakkars, stakkars Sir Hugin!


Nå har det skjedd. Sir Hugin har muligens slitt av leddbånd i et bakben. I går under lek med en husky..i full fart..satte bakfoten seg fast dypt i snøen og han fikk en vridning. I store smerter ble Sir Hugin kjørt til veterinær hvor det ble tatt rønken. Det var ikke noe brudd, og pga at kneleddet var meget hovent fikk de ikke sett om leddbåndet var slitt av eller skadet. Han fikk smertestillende og skal tilbake til ny vurdering mandag morgen når hevelsen er gått noe ned. Inntil da skal han holdes fullstendig i ro...noe som nok kan by på store utfordringer for eier. Hugin er vant til mye mosjon, lek og spring sammen med andre. Om leddbåndet er skadet eller slitt av må det operasjon til...og lang rekonvalsent. Det kan ta opptil 7 mnd før han igjen kan leve som før. Han kan bli bra, men vil nok muligens kunne slite litt med dette innimellom slagan.

Stakkar,stakkar glade,snille Sir Hugin..vi krysser fingre og tær!

Nova og elg

Endelig har vi fått bilde av Nova og hennes siste elg 31 0ktober 2010. Nova fikk uttak etter 10 minutter og losa elg i vel èn time før skuddet falt. Stolt skytter er Magne..eldstemann på laget. Fra og med da ble de to knyttet sammen:) hehe.

torsdag 20. januar 2011

Sayko

Sayko titter på tv...(bildene ble da veldig små!)
Sayko 10 mnd.
Brødrene Sayko og Sir Hugin januar 2011. Gutta er 10 mnd og gode busere:)


snart er sola tilbake!!!

..og vi går mot lysere tider! Og det føles godt!
Dagene går til jobb og hund...og hest:)
Det går bra med hånda til Gilles..og første uka med sykemelding går greit...han klarer forsåvidt å holde hånda noget i ro. Han er ute i skauen og trener jamthund i bånd da...og limer gamle bilder inn i fotoalbum:)
Monica (Hugin-eier) er med å rir islandshest for tiden, da Gilles ikke kan gjøre dette på noen uker...og Monica har ikke ridd på masse år. Jeg synes ho klarer seg fint...hehe..det var gøy på banen sist mandag ja:)...
Men vi red på banen, sto elgkua med tvillingkalvene 30 meter oppfør banen og beita kvist. Gilles var med Saga i bånd ett stykke bortfør..og gikk motvind mot elgene. Saga fikk selvfølgelig ferten av dyran og vi kunne høre piping og pistring fra lilleSaga når de nærma seg. Med 60 cm snø var det nok en slitsom affære både for hund og mann. De avslutta etter en kort stund og kom ned til ridebanen, der Saga ville opp til meg på hesteryggen! Hest og hund ga hverandre et lite "kyss":)
Etter at Saga var satt inn i bilen, tok Gilles ut Nova. De fant elgene etter kort tid. Dyran var da trukket lengere opp på Håkøya. Da Nova fikk øye på elgene 30 meter unna var kjeften hennes ikke til å stoppe. Vi har definnitivt IKKE bandhund! De avslutta seansen etter kort tid.
Etter at Monica var ferdig med å ri, henta hun Sir Hugin ut av bilen, og de gik sammen med Gilles også ferskspor. Hugin har aldri hatt øyekontakt med elg, men var ikke tam da han fikk komme på så ferske spor! Samme som Saga..med piping og pistring når han kom nært elgene..og skikkelig frustrert over å være i bånd. De kom også vel 30 meter innpå før han slo ut i full los når han fikk øyenkontakt med dyrene. De torde ikke å gå nærmere da den kua med tvillinger kan være noe sur. Ho er ikke redd folk eller hunder. Det har til og med vært kasta vedkubber etter de for å få de vekk i fra rundballene til hestene, men de kommer alltid tilbake.
De avslutta med interessen til Hugin på topp.
Vi har blitt kjent med en hyggelig dame som også har skaffet seg jamt. En tispe sørfra med finsk far og norsk mor. Rampi er 8 mnd. Eier har hatt gråhund tidligere, men skal nå prøve jamt. (klok dame) Rampi og eier skal være med oss å trene hund, og i lek og slipp.

onsdag 12. januar 2011

Snørekjøring.

Søndag var vi på årets første skitur, og hadde selvfølgelig hundene med oss. Jeg først med Saga i sele, Gilles bak med Sizarka og Nova. Vi gikk i et opptråkket skispor så det var forholdsvis lett for hundene.
Og Saga likte virkelig dette!! Ho løp forran som om ho ikke hadde gjort annet i sitt liv!! Jeg hadde et svare strev med å prøve å holde følge for å unngå at ho dro for mye i selen sin! Ho hadde det skikkelig gøy. Ho ble litt forstyrret av og til av reintråkk som krysset skisporet, men ho var kjapt tilbake i sporet for å løpe videre. Det eneste som var et forstyrrende element var andre skiløpere som vi møtte...ho ville jo hilse på alle! Og når det var bare ett skitråkk..kom vi jo tett innpå skiløpere i motsatt retning. Jeg måtte snøre ho inn og holde ho godt fast mens ho sto der å hoppet...hver gang vi møtte folk. De fleste ville jo hilse på ho, stoppet opp og kosa litt med ho..og da fikk ho jo belønning for denne uønskede adferden:/ Tullpia.
Vi har målt Saga til 59,5 cm. Vi skal kontrollmåle på Nova for å se om vi har målt rett. Nova er 57 cm...så Saga er absolutt på grensa til å være for stor iflg. standard. Nå liker jeg litt store hunder, jeg da....
Gilles skal opereres i begge håndledd i morgen. Da bllir han sykemeldt i 5 uker..og gjett hva han skal da??? Til Rotvika å trene hunder!! Mens jeg må jobbe!:/

fredag 7. januar 2011

Januar.

Det har vært en lang periode med skikkelig (i Tromsø-målestokk) kaldt vær. Opp i mot 15 minus og noe vind oppå det hele skaper en litt utrivelig utetemperatur. Men dager uten vind er fantastisk flotte, til tross for masse minusgrader! Stjerneklart og nordlys gir et skikkelig fargekart på himmelen!
Saga er no tilnærmet "normal" igjen. Ho er med ut igjen..glad og fornøyd. Ho er ikke lenger på vakt..men har atter begynt å "angripe" mor Nova på tur:) Ho sover heller ikke lengere på vårt soverom (og DET er deilig!!)
Det ser ut til at reinen snart er tilbake til reingjerdet der vi slipper jamtene for lek og spring:( Det er skikkelig synd..for hundene blir helt ville av glede hver gang vi drar dit. Det er et ca 5 mål stort, inngjerdet område, kuppert med litt skog. Vi hadde håpet å bruke dette området fram til våren, men samen som drifter stedet, nevnte for noen dager siden at reinen var på tur tilbake. Vi får se...det er ofte slik at "kommer jeg ikke i dag...så kommer jeg i morra..";)
Uansett, så finnes det et reingjerde til..et stykke lengere unna.

Saga er fryktelig hormonell for tiden, og vi undres på om det kan være ei løpetid til på tur. Ho skal ri på mor si, på Sizarka og èn gang prøvde ho seg igjen på meg. Ho piper og maser for ingenting og kan til tider være slitsom å ha i hus for tiden. Vi må gi ho litt "time out" noen ganger. Sist mandag var vi i stallen igjen. Der hadde vært 3 elg kort tid i forrveien. Jeg tok ut Saga i bånd, ho passerte hestene i paddocen uten å ense de..ho hadde nemlig ELG i nesa! Vi gikk ferskspor ett stykke, til snøen ble altfor dyp. Saga hadde absolutt ikke lyst til å være med tilbake. Skisesongen står for døren, så da blir det å teste hvordan Saga oppfører seg sammen med meg i skisporet!! Jeg har ikke så store forhåpninger...Ho skal jo ikke dra i selen sin før neste skisesong..så dette blir en test! No har vi kuttet ut valpefòret. I 2 uker nå har vi blanden valpe-og voksenfòret for å venne ho til det nye. Men Saga har stålmage..ho tåler det meste! Så lurer vi på om vi skal bytte fòrmerke, fra Eukanuba til Sportsmann`s pride! Sportsamnn`s pride har fått meget bra skussmål..og som medlem i Tromsø jeger-og fisk får man dette fòret til hyggelig pris. Vi bruker rå vom/kylling/malt elg/rein/matrester halvt om halvt i tillegg.
Jeg går i spenning for å se hvor stor Sage egentlig blir! Og håper ho ikke blir større enn 59-60 cm!! (60 er maxgrense på tisper, 58 cm er maxgrense for ck/cert). Vi skal prøve å måle ho en dag, og krysser fingre! De synker jo som regel litt sammen når de er ferdig utvokst, men det er ingen garanti for det! Men det er jo jakthund ho er, så om ho aldri blir noen Uch så spiller det ingen rolle, men vi vil jo gjerne starte på jaktprøver..og da må hunden ha en premiering på utstilling.

søndag 2. januar 2011

Nytt år, nye muligheter.

Da er 2011 et faktum, og forventningene til dette året er store.
Våre julegjester har nå reist, og det har vært en trivelig jul!
Avsluttningsvis så var nyttårsaften et mareritt for Saga. Ho ble skremt av raketter når vi var på tur sammen med Sir Hugin ettermiddag den 31. Etter det så har ho ikke vært seg selv! Vil ikke være med ut, når vi endelig er ute, kryper ho etter bakken med halen hengende. Jeg klarer innimellom å få ho til å glemme ved at vi trener litt, men ho er kjapt tilbake til krypende stilling. Lille, stolte Saga er forandret til en redd,liten skapning. Hjemme..om ho hører noe banking, dunking, naboer som banker tepper o.l...stikker ho opp på loftet og under senga vår med halen mellom bena. Ho har sovet sammen med oss siden nyttårsaften, og skal fortsette med det til ho er tilbake til "normalen". Vi prøver å ikke trøste ho, men behandler ho stort sett som vanlig (utenom at ho får være med oss om natta). Ho reagerte ALDRI på skudd på skytebanen, men vi ser nå at vi har en jobb framfor oss.

Min datter har fått seg hund. En blandig hvor far er border collie og mor er en liten blandingsmix. Han entret huset vårt med største selvsikkerhet og starta med å ri på Nova..både forran og bak og på siden..noe den damen ikke syntes noe om..og sa i fra. Da prøvde han seg på Saga..spm la seg oppå han. Sizarka får han hilse på når han blir større. (han er 3 mnd)

Sayko og Sir Hugin reagerte ikke på raketter i det hele tatt!! De eier verden..:)
Saga (underst), Sir Hugin med rodt halsband og mor Nova.
Tyra liker IKKE at Sayko henger i rompa på ho...
Saga, Sir Hugin og Nova.
Sizarka, Sayko og Tyra
Sayko syntes Tyta var uimotståelig..
Nyttårsaften formiddag var vi å slapp 5 jamter, 1 svensk hvit elghund og 1 borzoi i reingjerdet. Saga, Sir Hugin,Sayko,Nova,Sizarka, Shira og i tillegg var vi og hentet jamten Tyra. Det var lek og litt småkrangling i over 2 timer. De var rimelig slitne etter dette..og var rolige resten av ettermiddagen:)
Nova og Diesel.
Diesel ønsker seg så gjerne Nova`s leke...
...men Nova vil ikke dele...
...så da later Diesel som ingenting..
...og plutselig er vi ute på sportrening med Saga:)
Saga med sin julepresang.
Nova kan også åpne pakker..

...og det kan selvfølgelig Sizatka også:)
Saga har kysset malingsspannet...og matfar susser Saga:)