tirsdag 31. august 2010

Bilder fra sist helg..

Da har vi mottatt svensk jegeravgiftskort! Så no skal alle papirer være i orden. Stua hjemme ser ut som en festival-leir! Jaktklær, sekker , jaktsko og ellers alle nødvendigheter ligger over hele stua...vi må jo ha oversikt over hva vi har og om vi trenger noe nytt!! Delene til mazda kom i forrige uke, og er nå montert på. I dag settes camperen på bilen, slik at vi kan begynne å pakke inn i den. Jeg var å skjøt 30 nye skudd igår..så no er jeg på rundt 450 treningsskudd så langt i år.
Jeg har også funnet fram GPS`en til bilen...så jeg ikke kjører feil:)
Gilles og Nova i Rotvika.
Lillerampen har fått på seg peiler og studerer sitt jaktterreng.
Og vann er ikke farlig..men det må jo sjekkes ut. ALLE vann må sjekkes ut!!
Hmmm...hva har gått her?? Elg? Rein? Kanskje en rev?...eller ei kråke...
I farta!!! Saga har vært på søk, og er SÅ glad når ho finner oss igjen:)

Nordlandsbåten..

Ute av naustet for første gang på 6 år! Stilige former på den båten.
Opp på henger med båten..som er over 100 år gammel!
Der drar de til Alta!

..har nå flyttet til Alta.
Det var en trist dag da den ble hentet. Pappa har hatt båten i over 40 år, og vi har hatt mange fine turer med den. Husker èn gang..det var så mye vind..og båten har lang kjøl og kan dermed være noe vrien å manøvrere..dvs man kan liksom ikke snu på femøringen! Og det kom ei øy mot oss i full fart...og vi krasja rett i fjæra..jeg mista rorpinnen i forfjamselsen, og den knakk på 3 steder. Vi måtte taues i land av en motorbåt som observerte det hele! Det var IKKE pappa som var kaptein den dagen!

mandag 30. august 2010

Første los på elg denne sesongen..

..hadde Nova i går! Vi rakk ikke å slippe Nova lørdag, da salget av nordlandsbåten tok lengere tid enn ventet. Nå er 3-rortingen "bosatt" i langfjord utenfor Alta. Etter over 40 år i Rotvika, er en epoke med denne båten over.

I går sto vi opp tidlig..Saga tok seg en svømmetur...vi pakka snippsekken, og dro til skogs. Saga i bånd! Nova dro ut på søk umiddelbart. Hadde søksturer på 10-15 minutter..kom inn..dro ut igjen. Lite ferske spor å se. Vi kom opp til Storhaugen..ikke langt fra gammen, da Nova fikk uttak. Vi var ganske nære.og vi støkka nok dyran, for jeg hørte de godt når de tok av! Etter noen sekunder kom de tilbake..stoppa rundt 30 meter fra oss, før de la ivei over myran Nova har en karakteristisk "hyleboff" som ganglos når det er ganske stor fart på dyran. Etter ett par hundre meter var det stålos..da kommer den dype jamthundlosen:) Vi kunne konstatere 2 ungdyr..veldig urolige..de forflytta seg ned i terrenget før de la i vei opp i høyden igjen. Nova jobba med de dyran i 2-3 timer, men ungdyr er nok noe vanskelig for hunden. Saga ble nesten ustyrlig når ho fikk elg i nesa OG i synet! Ho gaulet og pep slik at jeg måtte bare dra henne med meg og trekke bort. Gikk like greit opp til jakthytten som bygges over plantefelter. 2 av jaktlagets medlemmer har holdt på døgnet rundt i 4 dager, og resultatet blir meget bra! Dette blir nok det nye samlingspunktet en uværsdag:) Gilles kom opp etterhvert. Vi fulgte Nova på peiler, og kunne også høre når ho hadde los. Men som nevnt tidligere..ungdyr er ikke bare, bare.
Nova gikk tilbake til uttaksstedet etterhvert, fant mitt og Saga`s spor og fulgte det opp til jakthytta.
På hjemturen hadde vi Nova i bånd og Saga løs. Saga hadde små søksturer ut..noen minutter av gangen. Hver gang ho søkte ut, satte vi oss ned og venta på ho. Vi kom over sporene av de to ungdyra..Saga fikk snusen på de og la i vei! Borte var ho. Man begynner å svette litt da, men vi viste jo at de dyran ikke var i nærheten. Vi satte oss ned og fulgte ho på peileren. Ho fulgte sporet et godt stykke..opp i mot 270 meter. Ho søkte rundt i terrenget..gikk på bakspor..passerte oss og gikk ut 250 meter til. Ho jobba i rundt 20 minutter. Vi satt helt rolige uten en lyd for å se om ho fant oss igjen..og det gjorde ho:) Og så glad ho var for å se oss igjen:)
Ho gikk løs hele veien hjem og hadde noen stopp hvor vi måtte vente på ho.
Vi var fornøyde med dagen, og hundene var slitne.
Vi var også å satte opp ett portabelt tårn til..i Trollvika. I et utgammelt, digert tre med ett enormt havørnreir over:) Masse tråkk i området. Dette er en naturlig trekkvei for elg.
Nå nærmer jakta seg med stormskritt!

fredag 27. august 2010

Helg igjen..

Fredag kveld..og Gilles kommer hjem etter 6 dager i Eskilstuna, Sverige på kurs. Skal bli bra det, da det kan bli litt utfordrende til tider med 3 hunder på tur samtidig:) Det har gått stort sett bra, men Saga er fortsatt under trening ang å ikke dra i båndet..og DET kan være noe vanskelig når man går med 3 samtidig...Tålmodigheten settes på prøve kan man si..
Ellers så tygger og gnager Saga på det meste..tabascosaus kan ikke smøres på ALT i huset..den lille damen finner stadig noe nytt..og når ho i tillegg åpner skyvedørsgarderober, så kan man virkelig bli oppgitt til tider. Nå får lillerampen ikke gå mye løs i nærmiljøet..jeg bruker langline slik at ho ikke skal "belønne" seg selv flere ganger med å fyke avgårde. Men i Rotvika i morgen er det en anne sak:) Gilles drar til skogs med Nova, og det samme gjør jeg med Saga. Gilles og Nova håper å finne elg, mens heg (og sikkert ikke Saga) håper på det motsatte. Vi skal trene søk..og satser på at det ikke er elg i lufta:)
Nå har vi fått tildelt prøvedommer til Nova! Og terreng! Bones ved Polar Zoo. Og KANSKJE vi får gått prøve før jakta i år:) Dato 19 september er NESTEN spikret! Men før det er det jakta i Sverige:) Vi kommer til å melde Nova på en prøve til etter den første, slik at jeg kan få gått med ho. Målet er å gå til en premie på løshundprøven med ho for meg også..slik at man kan vurdere å utdanne seg til løshunddommer etterhvert:)
Sizarka er midt i "stå-perioden" på løpetiden...ho sutrer og maser...vil ut hele tiden. Og spiser lite...om èn uke er det over.
Vi trener saga, Sayko og Sir Hugin. I går var det lagt enkle blodspor for valpene..men det var inne i boligfeltet og for mange forstyrrelser for en noe uerfaren liten (22 kilo) valp. Så neste spor legges i rolig område..og det skal også ligge noe lengere for å gjøre det lettere for lillerampen. Ho skal jo helst ikke misslykkes for ofte..det skal gjøres lett for de små ennå...vanskelighetsgraden økes etterhver.
Saga er en krevende valp..og med sin vilje av stål og pågåenhet blir ho nok en racer i elgskogen tipper jeg. Viltinteresse og jaktinstinkt er ho fyllt opp med..det nærmest bobler over og kan bli litt i overkant etterhvert.
Vi jobber masse med kontakttrening...når ho drar i båndet og jeg stopper opp..må ho se meg i øynene før vi går videre. Dette kan ta noen minutter,men...Ho får masse ros ved blikk-kontakt:)
Det blir nok hund av ho også etterhvert:)

onsdag 25. august 2010

Forsinkelser!!

Vi venter på den nye Garmin astro med DC4 halsbånd!!! Vi venter og venter.....
I tillegg hadde vi bestilt lang super fleksibel antenne og 2 stk minnebrikker for kart, men disse er fortsatt ikke kommet!!! Så i dag ringte jeg Magasinet..og der er det laaaang venteliste pga problemer fra Garmin med leveranser! Så da kommer peileren ikke før jakta i Sverige, men KANSKJE før 25 september! Hva gjør vi da? Vi har jo èn peiler så den er grei, men JEG ønsket også å kunne følge med på hva hundene gjør og hvor de er. Skal ringe litt rundt her i Tromsø, for å høre om andre har fått de inn.
Har lagt til kritikkene på Sayko og S-Rago på innlegget under..og samtidig lagt de inn på hjemmesia.

søndag 22. august 2010

Sliten......


Boråsens Hampus...valpenes halvbror. Flott kar!
Hanne som ble nr. 3. Også en flott kar!!

En noe rar stilling på ho matmor...men Sagatrollet var drittlei og lite samarbeidsvillig! Her sammen med hanvalpen som ble BIR valp. Han er 10 dager yngre enn Saga og adskillig spinklere...
BIM Saga og BIR Falk.
Sagatrollet.. likte seg ikke...det var for varmt.
Sagatrollet..
Hund nr.1 ble andre beste hanvalp, hund nr. 2 likte jeg veldig godt, men den plasserte seg ikke, hund nr.3 ble beste hanvalp og hund nr 4 er Rago.

Sir Hugin som ble bh3. En kraftplugg! Netsen 5 1/2 mnd på bildet.


Sir Hugin.
DER står Sayko bra! Eier har trent masse på dette. Og det er rett hund til rett eier!
Sayko vokser i rykk og napp...
S-Rago står pent...
..ei kort stund:) Dem en kjempflink ekvipasje, S-Rago og Kari!
Sayko og Sir Hugin.
Dem var også flink! Men vi hadde da trent mye;)
Saga SÅÅÅ sliten etter en utstillingsdag..
: Nattlig bilde av S-Rago:)
Jamthundfolk samlet..med noe innslag av gråhundeiere:)

Grilling, pils og gode historier utenfor lavvoen:)

Trivelig selskap.

Etter ei utstilingshelg...

Fredag 19 august pakket vi i bilen og dro til Oteren på nord-troms-utstillinga. I vakkert vær og med godt humør ankom vi plassen, og fikk satt opp lavvo og ordna oss til. Utstillingstrening fikk vi også med oss:)
Senere var det grilling og "noget attåt"..og noen satt oppe og kosa seg med "noget attåt" til rundt klokken 03 på natta..inntil jeg måtte stå opp og be de om å trekke seg litt lengere unna..da lavvo som kjent, ikke er særlig lydtett:) Vi hadde fått tak i ved, så bål hadde vi også! TRIVELIG!
Det var noen trøtte fjes som viste seg neste morgen...hehe:)
Det var en VARM morgen, så cowboy-frokost ble inntatt ute det fri. Jamtvalpene var de første i ringen..hele 6 stk hanvalper i 4-6 mnd klassen. Og FOR EN FORSKJELL på valper fra Nova/Sako-kullet og de andre valpene!!! Der var 2 stk hanvalper fra en kennel lenger sørpå som er 10 dager yngre enn våre..og de så ut som noen pingler i forhold. Spesielt den som ble nr. 2 var tynn, mager og smal. Hadde glidd glatt inn i mynde-ringen den dagen iallefall. Håper han utvikler seg, og får mye mer masse etterhvert!! Hanvalp som ble BIR var bedre (dette er mine vurderinger). Han hadde noe mer masse og virket mer utviklet, men vil muligens ikke bli så stor når han vokser til. Nova/Sako-kullet var kommet mye lenger i utviklingen..de har masse og kropp, og solid benstamme. Godt utviklet hoder og god pels har de alle. Ingenting å si på haler. Skal skrive deres kritikker når jeg får de. Sir Hugin ble nr. 3 og S-Rago nr. 4. Min mening er at S-Rago var den beste han-valpen der den dagen. Men jeg liker de solide og sterke jamtene, jeg da. De skal ikke være noen pingler!! Der skal være solide brystkasser og dypt bryst slik at det skal være GOD plass til lunger..spesielt når de skal stå å lose en hel dag. Da nytter det ikke å komme med smale og spinkle hunder. De skal også ha en solid bestamme som tåler en støyt, men skal ikke bli for grov og tung heller.
Dommer var ikke så begeistret for Sayko..og heller ikke for den yngste valpen, en nydelig 4 mnd gammel hanvalp, import fra Sverige, bosatt i Tromsø. DEN valpen likte jeg! Skal bli spennende å følge med hvordan han utbikler seg!
Dommer mente Sayko var for tung. Andre mente at Sayko OG den lille karen var de beste hanvalpene der. Jaja..hver sin smak. Saykos noe lyse øyne og en tanke store ører ble ikke kommentert av dommer. Kritikk kommer etterhvert.
Da jeg så hvordan dommer plasserte hanvalpene, regnet jeg med at Saga ikke ville plassere seg som beste tispevalp. Den tispevalpen som ho skulle konkurrere mot, var en mnd eldre, men MINDRE enn Saga. Den var også mer typelik de to hanvalpene som plasserte seg først. (de hanvalpene var fra samme kull)
Men dommer satte Saga først!!??? DA begynte jeg å lure. Hvilken dømming er dette? Saga er typelik sine brødre..og den andre mer typelik de 2 andre? Jeg leste kritikken på den andre tispevalpen..og der var ingen negativt skrevet om denne.
Jamthund hanne fra samme kennel som de 2 hanvalpene ble BIR og senere BIS2, jamthanne fra samme kennel som BIRhunden ble bh2 med CK til tross for åpen hale i bevegelse!. Den flotte hannen som ble BIS2 på Målselv ble bh3. Jeg synes han er en god del bedre enn de som plasserte seg forran. (Jeg har filmsnutter av dette).
Tisper. Beste tispe ble tispe fra samme kennel som BIRhunden og de 2 hanvalpene, totalt uten pels for dagen og med en ganske så svai rygglinje! BT2 ble en meget velgående og flott tispe med gode vinkler, NYDELIG rygglinje og MEGET GOD pels! Kan ikke forstå a den ikke ble beste tispe!!! Intet negativt i kritikken! Ho var ei jeg kunne tenke meg sjøl! BT3 ble tispe fra samme kennel som tidligere nevnt. Ho er flott, og burde stått forran den tispa som vant, til tross for kanskje ett kilo for mye! Men ho hadde pels og bra rygglinje! Den hunden vinner mye og fortjener det!
Dette er mine betraktninger, og skal sees på som kun det.

Her er kritikken til Saga:
5 1/2 mnd tispe. Ganske stor og kraftig etter alder. Allerede nå et rasetypisk hode med korr. ansatte ører. Velutv. bryst. Solid benstamme med gode vinkler i bena.
Gode poter. Godt hårlag og gemytt.
Rasetypiske valpebevegelser.

Sir Hugin`s kritikk: 5 1/2 mnd gml hann, kraftig hann. Kommet langt i utv. Kraftig hode, godt uttrykk, litt vidstilte ører, meget kraftig kropp til tross for sin unge alder. Meget god benstamme og gode poter. Meget god pelskval. Godt gemytt. Helt normale bevegelser for alder og rase.

S-Rago`s kritikk:
5 1/2 mnd kraftig valp. Passe stor som er kommet langt i utviklingen. Hode har god lengde, korr. ansatte ører. Meget godt rasepreg. Allerede nå godt utviklet kropp, med tørr, god benstamme og gode poter. Helt normalt hårlag for årstid og alder. Vennlig gemytt. Gode bevegelser til tross for sin unge alder.

Sayko`s kritikk:
5 1/2 mnd gml hann. Meget kraftig og er kommet langt i utviklingen. Maskulint hode med godt rasepreg. Kraftig utviklet bryst. Bør ikke være særlig tyngre. Solid benstamme. Meget gode poter. Normalt vinklet i bena. Godt hårlag og gemytt. Helt normale bevegelser for alder og rase.

onsdag 18. august 2010

Noen bilder..

X-Potri (Bubba). Bilde tatt 14 august. Han er så vakker, denne Leo-sønnen! 3 år blir valpene 26 oktober! Han har nydelige farger og en fantastisk pels!
Sahr Brutus 4,5 mnd.
Sahr Brutus:)
Fin tunge har han også:):=) Han er også en kraftplugg, denne finnmarkingen:)
Håper de kommer nedover en tur snart...
Vi trente utenfor Jekta kjøpesenter i går, og var..som ventet..litt mer ukonsentrerte valper vi hadde med å gjøre! Masse annet å interessere seg for enn de kjedelige folkan i andre enden av båndet! Men vi fikk da til litt trening. Noe kortere treningstid enn normalt. Men vi skal ha ei økt igjen torsdag, før vi legger i vei til Oteren fredag, med lavvo, grill, god mat og drikke:)


tirsdag 17. august 2010

Vi trener og trener...

...for no er det bare 4 dager til utstillinga:) De tre søsken begynner alle å få til dette med utstilling..og står sånn noenlunde pent:)
Saga var ltt "utafor" i går...for vi gjorde noe dumt! Jeg tok Saga med meg en tur opp på øya før utst.trening..slik at ho kunne brenne av litt overskuddsenergi! Saga fant et "fersk spor "etter annen hund, og la i vei! Jeg prøvde å kalle ho inn, men neida..ho titta på meg..jeg så bare halen på ho..og så va ho borte! Hadde vi vært en annen plass enn Tromsøya, hadde det ikke vært så skummelt. Men jeg tenkte at om ho fulgte sporet helt til vei (biler!), eller traff på noen sure mennesker, så ville det ikke være noe særlig. Saga var borte i vel 10 minutter, mens jeg sto på stedet der jeg sist hadde sett ho. Jeg ropte på ho innimellom, og som sagt..etter vel 10 minutter kom ho pipende tilbake til meg..og SÅ glad for å se meg. Ho haltet litt på et bakben, men jeg koblet ho ikke da..tenkte at det blir negativ læring når det gjelder søket hennes, så ho dro ut igjen..og borte ble ho! Hel...ets Saga...jeg løp etter uten å rope på ho..og da hadde ho fått ferten av RYPE! Det flakset ryper opp forran meg! Jeg lekte klovn..løp fra ho..ropte på ho..og DA kom ho..masse kos, klem og godbit...og BÅND! Vi dro hjem for å drikke før vi dro på treninga. Men da hadde GnagaSaga opplevd så mye på kort tid, at ho var lite trenbar. I tillegg så haltet ho jo litt, så jeg trente heller Monica og Kjell-Arne med Sir Hugin og Sayko på utstilling:) Og dem var flink!
I dag skal vi trene utfor Jekta kjøpesenter klokka syv. Det blir nok en større utfordring for de små grå....

fredag 13. august 2010

Snart jakt...

Det ser ut som om ting løser seg greit ang. elgjakta i Sverige:)
No har vi betalt svensk jaktkort over nettet, og det kortet kommer i posten etterhvert (og forhåpentligvis FØR vi drar!) Gilles har hentet utlånserklæring for våpen hos politiet som vi skal fylle ut. Den må jeg har med meg når jeg passerer grensa i tillegg til Gilles`s våpenpass.
Vi skal også fylle ut en "våpendeklerasjon" over nettet til tullverket.se, da slipper man papirarbeidet på grensa ved overfart.
Vi holder også på med ordne flybillett til Gilles fra Gøteborg opp til Umeå, hvor vi skal se om jeg kan hente ham der.
Venter også på noen deler til picupen som skal komme fra USA. De er lovet ankommet ca 20 august, slik at vi får skiftet de delene som trengs for å bruke camperen på bilen.
Og no er det faktisk bare 3 uker igjen til jaktstart i Sverige.....
Vi trener for fullt med utstillingstrening på Saga, Sayko og Sir Hugin. Saga begynner å bli ganske flink til å stå i ro. Vi bruker klikker til utstillingstreningen og det fungerer bra. Eneste negative er at Saga (monster) kan finne på å bite meg i baken når vi løper i ringen!! Og ho biter/kliper ganske hardt! Ellers så henger ho i flippen på bukselomma! Dette er når ho er skikkelig oppgiret eller begynner å bli lei! Så det er ennå noen småting å plukke av ho før utstillinga neste helg:/
Vi kjøpte nytt sjøgressteppe i gangen, og la det der i går. Gilles glemte å fjerne det i gårkveld før sengetid (Saga og Nova sover i yttergangen), og i morges var selvfølgelig teppet ødelagt! Det holdt nesten et halvt døgn! Og Saga var så søt der ho satt..uskyldigheten selv...

tirsdag 10. august 2010

"ferske" bilder

Sayko er på besøk i Rotvika. Han er nok den største av de 8 små.
Stor, svart og "happy" er Sayko.
Logrer og er glad:)
Elg...
Drømmer om 25 september og jaktstart. Denn får nok være i fred..han har tilhold i Polar zoo...tynn og fri for muskler som han er:/
Hundegården i rotvika er ferdig..og Tyra, Saga og Nova tester den, mens Tura-eier Julia og lille Adrian spiser is....
Det var masse slit og MASSE mygg under hundegårdsarbeidet!..og liten hund som stadig gikk i veien...
Saga 4,5 mnd.
Vestsibirsk laikatispe på besøk...og her hilser de for første gang.

Nova og den vestsibirske..
Hare utenfor kjøkkenvindu!!! Ingøya.
Like før Sizarka jumper ut glassruta!
Saga...og skøyerGilles..
Sanddyner var skikkelig lekeplass for hundene! Saga på topp, Sizarka under.
Lang strand for hundelek! 2 jamter i fri utfoldelse..Sizarka jakter hare en eller annen plass.
Juhuu...gøy for en liten kropp! 9,9 i stil!
Saga.