onsdag 30. juni 2010

Stakkars Saga...

...som er blitt så halt:( Da vi tok ho ut av buret i morges, kunne hun ikke stå på venstre bakben. Og når vi drar litt i det, piper hund og har det vondt. Det er nok ikke noe brudd...for ho reagerer ikke på klemming. Mulig ho har fått seg et slag under lek med Nova...Nova er jo ganske hardhendt med monstervalpen til tider. Og så har foten kanskje stivnet litt i løpet av natten.
Lillebanet ligger mest bare å restituerer seg nå..og så får vi se hva vi gjør utover dagen.

mandag 28. juni 2010

Hvordan ser andre hundeeiere på oss jakthundfolk??

Det finnes massevis av fordommer OG uvitenhet ute blandt den vanlige hundeeier i gata. I hovedsak går det på at hundene taes ut KUN når det er jakt...ellers står de ensomme i hundegård eller kort kjetting. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Det finnes de jakthundeiere som gjør det...men heldigvis er det langt mellom hvert tilfelle i dag. Jakthundfolk blir også mere opplyste..forhåpentligvis..og behandler hunden som det familiemedlemmet det jo er.
Det pågår nu en diskusjon på canis.no..hvor en person som ønsker seg en jamthund en gang i framtiden, lurer på hvorfor hun ikke kan skaffe seg en slik til tross for at hund ikke jakter. Og den diskusjonen har kuliminert til også å omhandle hvor dårlig vi jegere behandler hundene våre..og at vi kun tar de ut like før jakta. Jeg har prøvd å skrive et innlegg, men det blir så lang at jeg logges ut før jeg blir ferdig:)...men jeg fikk da skrevet *test*:)
Det sies at spesielt fuglehundfolket bruker strøm til dressur av hundene sine..dette er i dag helt ulovlig! Det er kun tillatt med strøm for å gjøre hunden saueren..og da av en autorisert instruktør!
Vi har nok en lang vei å gå, for å snu det negative inntrykket folk har om oss jakthundfolk, og bevise at det ikke er slik det en gang var...da elghunden sto koblet i en kort kjetting bak låven...eller står ensomme nesten hele året i en hundegård..avskåret fra resten av flokken..og hunden ble mer og mer utagerende og aggressiv i mangel på sosial, mental og fysisk trening.
Gå gjerne inn på canis.no..gå inn på forumforside..og bla nedover til jakthund, og deretter til "jakthunder og sånt".
Det er jo tydelig å lese at det er flest meget unge jenter som har hørt at...sånn og sånn...uten helt å sjekke ut fakta, men likevel. Dumt at de skal tro at der er slik..

Sir Hugin er blitt MØRK! Jeg trodde han skulle bli lys og fager! Og for et deilig gemytt det er på den karen! Og han har samme gode uttrykk som Varg. Sayko er stor...større enn Sir Hugin, men Sir Hugin har større labber! Mon tro hva det blr av disse søte små etterhvert:)
Saga begynner å roe seg etter at mamma Nova virkelig satte henne på plass her om dagen. Det var nesten så jeg lurte på å gå inn å styre det hele, men jeg gjorde det ikke. Sizarka listet seg ut av stua..ho har heller aldri sett Nova slik! Saga ble faktisk mer behagelig å omgås etter denne hendelsen:) Nu begynnes valpenes "hellige" tid å være over. Nå begynner de voksne hundene å behandle valpene mere som voksne. Saga er ikke så interessert i kos og klem. Ho er heller ikke så interessert i godbiter..godbiter spiser kun når det er andre hunder i nærheten..ellers så graver ho de ned. Det kan være pølser, fiskekaker, frolic..you name it..spiller ingen rolle!
Så no "ligger hodet mitt i bløtt" for å finne noe virkelig snadder!
Gilles la et blodspor til både Saga og Nova i går..innimellom regnbygene. Det er liten vits i å ha godbiter i sporet...for ho stopper jo opp for å grave de ned!.. Så det er heller å veilede og oppmuntre. Innkallinga går fint..så langt..men ho er absolutt ikke utlært på det!
Om 2 uker er valpene 4 mnd, og for de som ikke har forsikret de ennå, begynner det å haste om du også vil forsikre hunden ang. HD. (dekning av tapet om hunden må avlives pga HD) Dette må gjøres før de er 4 mnd...iallefall hos Agria.
Alle hundene ble badet i går...sommerbadet..og de lukter så deilig! Så noe er forhåpentligvis det siste av Novas røyting en saga blott! Ho må jo snart få ny pels! Ho ser helt for j....lig ut!
Saga fikk sin første rabiesvaksine lørdag..og vi må tilbake for ny sprøyte om 3-4 uker. Vi er på ferie da...så jeg må nok oppsøke et vet.kontor i Hammerfest for å få det gjort!
I dag skal vi atter trene Saga, Sayko og Sir Hugin. Håper på litt solgløtt!

fredag 25. juni 2010

Rabiesvaksine.

I morgen drar vi for å få satt første rabiesvaksina på Saga.
....og om 6 mnd håper vi at ho har bygget opp nok antistoffer slik at vi kan ta ho med til Canada neste år.
Og Finland...Danmark..osv:)
..og for ikke å snakke om det som Svein (eier til Varg) nevnte..invasjonen av mårhund...som kan være smittebærer av rabies. Under elgjakta KAN hunden jo teoretisk treffe på en slik en..og kanskje bli bitt. Det sies at mårhund ikke utvikler sykdommen pga at den ligger i dvale halve året..men at de som nevnt er bærere av viruset.
Saga har vært med far på jobb i 2 dager nå..opppe ved Skjold. Ho er en eksemplarisk "medhjelper"..maser ikke, men underholder seg selv med å grave opp og ned mat og tyggebein:)
Og ho sitter/ligger så stolt på setet i servicebilen, med full oversikt over verden:)

onsdag 23. juni 2010

Værsjuk!

No er det altså nok med dette skitværet som herjer nord-norge...og spesielt Tromsø!!!
I går gadd vi ikke ri pga været! 6 grader og vannrett regn frister ikke til uteaktivitet! Til og med hundan virker lei dette været! Og så mye gjørme og sand de trekker inn!!!
Jaja...vi vet hvor vi bor!
Saga har mistet tenner....hele 5 stk fortenner...3 oppe og 2 nede. Ho ser ut som han "Oluf":)...og ho lesper når ho bjeffer *glise*:) Det er også store kuler der de permanente hjørnetennene kommer, så jeg vrikker mye på valpetennene.
Ho er fortsatt en lite tøff sak...og mandag red ho på mor si mens mora lå og tygde ben. Nova reiste seg og rista ho av seg..og da kom den lille,frekke saken rett bort til meg og begynte å ri på min fot!!!! DET har ho gjort bare EN gang...tror ikke ho gjør det flere ganger;)
Saga har begynt å spise godt...ho spiser all maten sin (4 ganger daglig)..og får noe knekkebrød/gulrot o.l. i tillegg. Kloklipp er en historie for seg, men det blir nok en ordning på det også:)

mandag 21. juni 2010

Vi har vært på elghundspesial....

...og resultatet ble jo kjempebra for vår del! Og Gilles var jo en flink utstiller og handler, mens matmora var skriver og skrev kritikker så blekket spruta!!e
Saga ville ikke vise seg helt...ho var mer opptatt på å plage sine konkurrenter i ringen!:/
Den 10 dager yngre hanvalpen som ble BIM, løpe så pent og sto pent...mens lille kråka var...eh...ei kråka!
Men ho ble nå BIR valp..og plasserte seg også som BIS 2 valp...slått av en meget flott norsk elghund grå valp!!
BIS 3 valp var en søt, liten elghund sort.
BIS voksne hunder ble den berømte gråhunden Kato (han har en masse titler forran navnet sitt)...som vinner det som vinnes kan rundt i Norge. Samme hunden ble BIR på WW-o8 i Stockholm. Mannen som eier denne hunden, er en mann på rundt 70 år..og som er UTROLIG dyktig å vise hund!! Og samspillet mellom hund og eier er tydelig..og det er en fryd for øyet å se disse to i ringen!! Det sies at han bader hunden sin hver mnd...og det er tydelig å se på den velstelte og velpleide hunden! I tillegg til å være vakker, er vistnok Kato også en dyktig jeger!
Og sportsånd har eier også...og han takker både dommer, ringsekretær og skriver:) DET liker vi!
BIS 2 er den flotte jamten som bor i området! En meget flott hanne med et supert hode og en flott kropp!! Se mer på denne hunden på http://www.jamthund.no/
Det var flere svensk hvit elghund og elghund sort...men ingen var bra nok til BIR den dagen iflg. dommer. Der var også en flott østsibirsk laika...som fikk 1ak 1akk,men ikke noe mer. pga han var nedrøytet.

Jeg var skriver på utstillinga, og skrev så blekket sprutet...det var maks +7 grader ute..og det pissregna til tider. Jeg var kledd i ullundertøy, fleece og hadde i tillegg et ullpledd rundt meg...men likevel var det KALDT! Håper utstillirne forsto kritikkene...da det var stive fingre og mange forkortelser:)
Jeg, Gilles og hundan sov i lavvo. Vi hadde gjestesenger med oss, dundyne og varmeovn..så vi hadde det ganske komfortabelt! Hundene kosa seg på "telt-tur":)
Neste utstilling blir 20 august på Oteren..også elghundspesial..og deretter..første helga i september er det endelig Sizarkas tur! Da skal vi til Balangen:) Ho er no så nedrøytet, at det er ingenting å vise på utstilling:/

Kritikken til Saga: "Valp snart 4 mnd. Velformet,fint hode, meget god hals, fin overlinje, velkroppet for alder, fin haleansetning og haleføring. Godt vinklet framme og bak. God benstamme. Ennå noe valpete i bevegelse. Meget lovende"


Saga står noenlunde pent for dommer Svein Bjarne Helgesen. Og Gilles er i dyyyp konsentrasjon!
.....og her er sløyfene fra dagens utstilling. En feil...på BIR-rosetten skal det nok stå BIR-VALP!
Lillejamten fikk også HP=hederspris. Noe som gis ekstra lovende valper og juniorer:)

Etter utstillinga er Gilles og Saga nede ved selve Målselvfossen, mens matmora er skriver på utstillinga. Saga syntes nok brølet fra elva var en lite tanke skummel!
Når vi kom hjem, måtte Saga vise hvor mye skinn ho ennå har å vokse inn i! Man kan dra skinnet på ryggen nesten 10 cm ut!
Og så må man plage mor Nova litt:) Buret er egentlig myntet på Sagas nattlig søvn, men Nova trives inni reiseburet:)

torsdag 17. juni 2010

Sigma, den vakre:)

En nydusjet Sigma:) Lurer på hva hun har gjort for å fortjene en dusj??:) Gravd opp hagen? Rullet seg i kumøkk? Hehe..
Ho har så pent uttrykk denne damen...og med de samme øran som de andre:) Hodet vokser seg nok til, slik at øran passer til:) Sigma koser seg sammen med mormor Delta og tante Alfa i Lycksele. Og plager lille Eira (liten spisshund) masse. Tror Sigma trives stort i Knaften. Vi skal nok komme på besøk en gang:) Gleder oss allerede til det!

tirsdag 15. juni 2010

Enda et bilde på Rago!

Mørk og fager er han blitt:) Rago.

Sahr Brutus 3 mnd.

Vakkergutten som i Finnmark bor! En skikkelig bamse.
I farta!!! Sahr Brutus
Ute å finner elg...kanskje:)
Litt av en stil,ja!



































Stor gutt er han også blitt:) Og skikkelig flott! Ser ut som om Sahr Brutus trives i Finnmark:) Gleder meg til en gang å treffe ham igjen!!

Varg og Rago!




Hilser på Rago..pene gutten! høy på bena og maffig hode:)






Søster Saga hilse også på Rago:)
Saga snuser på lillebroder`n..





Flotte Varg! Kraftige ben!
Varg.
Et øyeblikks fred og ro...
I farta......
Varg...3 mnd. (Saga underst for èn gangs skyld!)
Mamma Nova sjekker innom av og til.
Varg..med det nydelige uttrykket! Han er bare til å spise opp!!
Saga på stive ben...gjør seg større enn Varg!
Bror og søster 12 juni 2010.






Vi har hilst på Varg og Rago! Og det var skikkelig fint å se de igjen!..og hvor de har vokst!! Lille Varg har nesten nådd igjen sine søsken..og er bare vel kiloet under søster Saga`s vekt. Varg og Svein kom til Rotvika lørdag..og mamma Nova hilste på sin sønn...tynte han litt...og overlot ham så i Saga`s varetekt. Og Saga er en s.k troillhoinn! Ho skal tyne søskenan sine..og passe på at mamma Nova er kun hennes! De leker litt...og så sier det PANG! Så drikker de litt vann fra samme skål..og så var det på han igjen. Varg er en kosegris..og så søt atte! Jeg spurte om vi skulle bytte hund...men det ville ikke Svein.. skjønner ikke det, altså!;)
Rago...han som var størst..rolig og sindig..fikk vi hilse på på Villmarksmessa i Bardu. Og flott er han også blitt!...og mye mørkere enn jeg hadde trodd han skulle bli!! Han var jo en av de lyseste:) Det er artig å se at valpene ennå kjenner oss igjen, blir kjempeglade...og så følge lykkelig med eieren igjen! Jeg tror alle valpene har fått bra hjem, som tar godt vare på de!
Og det er så bra!

Skogstrening.

Se hva troillpia fant:)
Mor,mor....se hva jeg fant!!!

Hva ER dette for noe rart??

Pause på skogsturen...rynketrynet ser noe tankefull ut..
Laaaange søksturer....iallefall 40-50 meter!

..og så trener vi innkalling underveis:)
Skogstrening må til, om man en god elghund skal bli! Ho simpelten elsker skogen! Det er SÅ masse å lukte på..og smake på. Ho svinser rundt og sjekker ut alt det som er interessant. Søker ut 40-50 meter...og er ikke redd om jeg blir borte bak en haug...da later ho bare som ingenting..og sjekker nye lukter.
På turen fant ho et gammelt elggevir....3-tagger. Det var godt å tygge på...ho har jo slik kløe i tennene:) Hjemturen gikk adskillelig kjappere enn turen ut...ho la til flekkings fra meg...løp etter baksporan våre..og borte ble ho! Jeg ble litt småstresset, men ville ikke kalle ho inn...så jeg ringte ned til Gilles og sa at det muligens var en valp på tur hjem på egenhånd.
Men halveis nede, satt ho å venta på meg:)...så vi gikk sammen resten av veien:) Flinke troillpia mi:)
I går var vi i sentrum av Tromsø på kvelden...og som vanlig var ho oversosial og skulle hilse på alle. Logra til biler,folk og sykler! Men da ambulansen kom med fulle sirener ble ho redd! DET var ny lyd...og lyden var kjempehøy! Ho ble kjempestresset, og man må ta seg i akt for ikke å trøste lillevalpen i en slik situasjon...dette kan forsterke redselen. Så det var å leke klovn midt i storgata for å prøve å avlede slik at ho glemte sirenelyden. Det var ikke lett, men det gikk greit etter en laaang stund. Folk kikka litt ekstra rart på meg da:)
Vi gikk langs kaia på turen til bilen..og ho var snar med å hoppe inn i buret sitt i bilen da vi kom fram. Ho er ikke glad i by-livet...så det skal vi trene masse på fremover!

fredag 4. juni 2010

Trening..

..hadde vi i går, med Saga (syka), Stella , Sayk og Sir Hugin. Og de er noen hissige små vesener disse spisshundvalpene! Det er lettere å jobbe med en slik hund, enn en hund som er skikkelig førermyk og usikker. Den tøffe hunden kan man trykke ned litt ,og så bygge opp igjen, mens den førermyke, usikre hunden må man nesten konstant jobbe opp...og det er ikke sikkert man klarer det.
De braker lett i hop, disse små, men roer seg noe etterhvert...vi må prøve å jobbe masse med kontakttrening! Og ikke la de små få sloss seg i mellom. Man går å avbryter denne formen for "lek".
Vi trenite innkalling...hvor èn person holder valpen, mens eier løper avgårde mens man leker klovn og roper på valpen. Valpen slippes og skal forhåpentligvis løpe etter eier:)
De tre andre valpene satt på sidelinja med sine eiere.
Stella ble med oss hjem, for å bli her til tirsdag...og gudhjelpemeg for et liv vi hadde igår kveld. Jentene sloss slik at jeg var nødt til å stenge de inne i hvert sitt rom! (gangen og stua)..og da plasket de rett ned i golvet og snorket...men med èn gang jeg igjen åpnet grinda...var de våken og spant rett i hop igjen! No har roen (til en viss grad) senket seg..og de små leker mer enn de sloss...men leken utvikler seg kjapt til noe mer alvorlig om man ikke passer på. Til tross for dette, slang jeg begge inn i buret for natta..hvor de sov i fred og ro:)
I dag har vi klipt klør på begge og børstet de. Og jeg har trent litt utstillingstrening med Saga.
Det går..tjaa...nogenlunde greit, men masse trening gjenstår!
I morgen og søndag er det rifleskyting som står på tapete:)

tirsdag 1. juni 2010

Saga møter elg...

På tur til stallen i går..møtte vi på ei elgkvige. Ho sto ca 40 meter fra veien. Vi stansa bilen og tok Saga ut av bilen...og ho ble helt stram i kroppen da ho så elgen! ..og så begynte ho å bjeffe mens ho nærma seg elgen på stive ben:) Vi kom 20 meter innpå før elgen trava inn i skogen...og Saga fulgte ferske elgspor et stykke...med stor iver:) Artig var det å se den iveren ho hadde på elgen! Ho skal nok bli en god jeger!
...og SELVFØLGELIG hadde vi ikke med kamera:(

Bilder..

Bilder fra treninga sist torsdag. Fra venstre Sir Hugin, Stella, Sayko og Saga.
Prøver med oppstilling..noe som abolutt ikke er enkelt!!
Flotte Sir Hugin!
Sir Hugin

I går, mandag 31 mai, skulle jeg ta Saga med på hundetrening på Pyramiden, men ingen hunder dukket opp i uværet...så jeg tok Saga med for å treffe en flott jamthund i Tromsø. Han er er herremann på 3 år ved navn Diesel. Saga var som en klegg på denne greie karen...som godtok alle Saga`s krumspring. Ho hang i leppa på han..klatra på ryggen hans osv..og han bare sto der:)
Denne jamten er fra Grong. Kraftig, med et skikkelig flott hode! Bildet er tatt med mobil og viser ikke hunden rettferdighet!