fredag 30. april 2010

Miljøtrening.

I dag pakket vi valpene i bilen igjen, og kjørte inn til Sjøvegan sentrum for miljøtrening.
Og i farta så glemte vi dessverre fotoapparatet!! Så ingen bilder fra den treninga:(
Vi tok ut 2 og 2 valper om gangen og gikk rundt i sentrum med de i bånd. De taklet dette bra! Fikk hilse på folk, biler suste forbi, andre hunder fikk de lukte på, inn i blomsterbutikk. Det eneste som var ørlite skummelt, var bussene. Men straks bussene var passert, var de glemt og valpene styrte med sitt:)
Været et såpass bra, at valpene er ute stort sett hel dagen her i Rotvika. De har et lite hus med gode tepper i, om de vil sove...eller de ligger på elgskinnet (som nå begynner å bli ganske fri for pels). De gnager elgskank, og i dag fikk de en bit tørrfisk hver...noe som gikk ned på høykant! DET var snadder for små hundebarn!
De får også gå rundt omkring utenfor valpegården, for å sjekke terrenget.
No er det bare èn uke til de fleste reiser..og det kjennes veldig trist, men blir nok godt for valpene som da får individuell trening!

onsdag 28. april 2010

6-7 uker

Valpenes identitet forsterkes og leken blir hardere og mer dominansbetont. No begynner de også å få varige minnebilder. Lederpregninga forsterkes. Nova leker mer med valpene bl.a dra-leker og både ho og Sizarka trener disiplin...og ikke minst BITEHEMNING læres! ..puh...og godt er det!!:) Valpene river stadig av seg halsbåndene (spesialbånd for valper), men det er ingen problem å skille i allefall hannene fra hverandre. Jeg har merket Sigma og Stella med neglelakk slik at man lett ser forskjell...for de to begynner å bli temmelig like. Min røver, Saga, er litt forskjellig fra de to...ho er mørkere og mer rynkete i ansiktet. Tegningene i fjes og på kropp begynner å bli tydelig, fine haler har de alle (Saga trenger nok litt mer tid med sin hale), de ser ut til å få fin benstamme, bittan er bra og de har sterk kropp hele bunten. De skal nok bli dyktige elgjeger!

I dag hadde vi tenkt å ta med valpene til byen, og på miljøtrening i en dyrebutikk...men det er så dårlig vær ute, med sludd, vind og snø...

søndag 25. april 2010

Miljøtrening i stallen:)

Sahr Brutus.
Stella og Nòtt.
Sahr Brutus fikk også treffe Alfa..også en jamthund.

Sir Hugin og Nøkkvi. Sahr Brutus vil ha hest!!
Hmmm....dobbeltbooking.
Sayko liker også hester:)
...han liker også hestebæsj...
Sako og Nøkkvi har en stille samtale:)
...og Sako nappet Nøkkvi i mulen.
Hallo:) Sako.
Sako liker også hestemøkk!
Sako er en tøffing! Hesten var ikke skummel i det hele tatt!!
Sigma var litt usikker på Nòtt først..men tinte skikkelig opp etterhvert.
Første gang i stallen. Sigma.
Sako...vil smake på det hesten spiser:)
Sako...med stolt og sikker hale:)
I dag har vi vært i stallen...og alle 8 har fått hilse på de 3 islandshestene..i tillegg til jamten Alfa.
Samtlige valper syntes nok dette var spennende...og hestemøkk var MEGET interessant!
Den som nappet hesten i mulen, var Sako! Og Sahr Brutus tøffet seg skikkelig overfor hestene..og prøvde seg på noen bjeff:) Vi har også prøvd å ta nye profilbilder av gjengen...og det er lettere sagt enn gjort! Og i dag var IKKE Sigma og Saga samarbeidsvillig, så bildene av dem ble "så som så". Bildene er lagt ut på valpesia. Akkurat no ligger Sigma på fanget til Gilles og koseklør ham på armen med fortennene sine:)
Det er skikkelig liv her til tider. Og de er ganske høylydte disse små bøllene, så kommende helg pakker vi atter valper og voksne hunder i bilen, og kjører til Rotvika og FRIHETEN!:)lørdag 24. april 2010

6 uker i dag..

Sako og Sir Rago.
Sako og baken til Sir Rago.
Sigma og Saga (bak)
Saga
Sigma i fjæra.
Sako sjekker ut vannet...

Valpene 25 april. Saga bak til venstre, Sigma framme til venster, S-Rago bak til høyre og Sako fremme til høyre.
Sayko.
Bølla Stella.
Sayko og Stella "ute på søk".
Sako sjekker ut den kvite dama..
Sahr Brutus har full oversikt:)
Først var de noe usikker på den rare, hvite skapningen...som jo liknet litt på mor...
Monica (Sir Hugin-eier) med bålkos.
Marit (jordmora til jamtevalpene og engelsksetteroppdretter) med Sako.
Arnt Hugo (eier til Sir Hugin) er populær:)
Kvithunden Shira...skal oppdra Storm...som er tilbakedøpt til Sayko...hehe eier klarte ikke å kalle ham Storm fordi han ER jo en SAYKO:)
Stein-Even med sin Stella:)
Arnt-Hugo igjen:) ...noe trett:)

6 uker i dag..og hvor de har vokst!
No har også Sako begynt å løfte øran:) Og han er så søt atte..
Koselig besøk fra Bardufoss hadde vi i går av Rago-eieran:) Vinen smakte fortreffelig!
Ser på hjemmesia til Bardu hund, at de startet opp valpekurs 14 april. Det står intet om kommende kurs, men ta kontakt med klubben og hør med de. Hjemmesia "barduhund.com"
I dag får valpene og Nova sin tredje ormekur. Vi har også vært i fjæra med valpene, og 3 valpekjøpere var med:) ..og DET er bra, for å holde styr på 8 valper krever sin "mann".
Vi hadde bål og greier..og valpene fikk undersøke ukjente ting og lukter:) Selve fjæra, med tang, skjell og masse sterke dufter var litt skummelt...åpent landskap.
Alle valpene takler fremmede miljøer kjempebra:)..men snart venter "spøkelsesalderen"..som oftes inntreffer i 7-8 ukers alder. Da begynner valpene å bli litt mer usikker på ting. Nå skal de lære at det finnes farlige ting ute i verden...og hvorfor det er en fordel å leve i flokk.
Når valpekjøperne henter valpene sine, legges det samtidig en byrde på deres skuldre...og det er å vise valpen at ting ikke er så farlige...og heller IKKE presse valpen på ting som den er usikker på, men heller gi den god tid til å undresøke selv. Husker med Nova..i skogen..hvor store trerøtter, steiner osv var KJEMPESKUMMEL...ho bjeffet og knurret mot dette skumle, mens ho nærmet seg sakte..og følte seg sikkert ganske teit når ho innså at det bare var et tre, stein osv:):) Ikke vent med treningen, men start med det samme du får valpen. Fram til de er 16 uker, er en utrolig viktig periode i valpens liv!! Og ALT må være positiv trening! Det får man så mye igjen for, samtidig som du får en venn for livet..som også stoler på deg! Det som mange hunder hører mest av, er "NEI, FYYY" osv. Ta heller å avled hunden med noe annet. Det er også feil å rope NEI!! TI STILL! til hunden når den står å bjeffer...da bjeffer den bare enda mer! Ta hunden ut av situasjonen som gjør at hunden bjeffer (evnt. inn fra hundegården) og ros masse når hunden tier. Det nytter ikke å straffe hunden når den har stått og bjeffet..du kommer løpende ut og fillerister bikkja som akkurat da ikke bjeffer..og du går inn igjen. Den vil garantert bjeffe igjen. Du straffet den jo når den tiet! Man må avlede I SELVE SITUASJONEN....ikke i sekundet etterpå...hunder lever i nuet..ikke for 2 sekunder siden..og skjønner ikke hvorfor du er så sint på den. Det eneste du oppnår, er en usikker, utagerende hund som absolutt IKKE stoler på deg! Og DET ser man en del av på utstillinger...elghunder som er livredd eieren sin, er livredd når dommer tar på den, og som heller ikke er vant å bli tatt på. Stakkars hunder.
En historie:
En mann som hadde kjøpt seg en setter. Mannen hadde vanskeligheter med å få denne setteren husrein. Hver gang mannen kom hjem etter jobb, hadde hunden gjort fra seg inne, hvorpå mannen dyppet hundens snute i tiss og avføring til hunden og kastet den ut med FY og HUSJ.
Etterhvert "forsto" den redde hunden hva som var ventet av den...når eier kom hjem, løp hunden selv bort til sin egen tiss og avføring, trykte snuten ned i dette og løp mot utgangsdøra. For var det ikke DET den sinte mannen ønsket?

fredag 23. april 2010

Eh....noen som ønser denne søte jamtvalpen? Han er fortsatt ledig......


Stella...en kraftplugg.


Stella. Rolig og sindig...men sier i fra om noen "peller" ho for mye på nesa.Stella...finnmarking og Lakselvværing:)
Sigma...gjør svenske av seg:)


Sahr Brutus blir også finnmarking...Varangerbotn.

Sahr Brutus.
Sahr Brutus igjen:)torsdag 22. april 2010

Ører!!

Saga har halveis reis det ene øret:)
...mens Rago (bak) har reist begge. Storm er litt senere med øran...de henger godt ennå:)

Rago (øverst) med kompis Storm...de er to busera som "henger" en del sammen:):)


Trippelkamp..Rago (øverst), Storm og Sako (underst).Pene øran...Rago, 21 april.
I går hang øran..og i dag står de ganske bra:) Han ser bra tøff ut med de øran, hehe. Noe av "søt-heten" ble liksom borte, og han fikk et mer barskere utseende.
Saga (gul) har nesten reist det ene øret, mens det andre er på tur opp. De andre valpene tar seg litt bedre tid. De har det ikke travelt:)

5,5 uker gamle:) Saga og Sahr Brutus.