tirsdag 26. august 2008

August

Høsten er den fineste årstiden! Passelig temperatur og vakre farger!
Helgen ble brukt...til fjells:) hva ellers?
Ingen spesielle opplevelser..bare kos og jobbing:)
Vi fikk ferdig et nytt jakttårn..som nok blir min faste posteringspost! 3 meter oppe i et tre..hvor jeg skal rigge meg til 25 september men god stolsekk med rygg..fjellduk, kaffe og matpakke og for ikke å glemme melkesjokoldade! Gammen er ikke helt ferdig ennå,men Gilles skal gjøre masse kommende helg nar jeg er på gardermoen pa innkjøp:)

Vi hadde litt utstillingstrening søndag, med Volga, Dvina og Xalichja. Volga går som en drøm..Dvina er ogsa flink..men så har vi ADHA=Xalichja..ho er altsa turbo..ho er Leo opp av dage i skinn og sinn da han var ung:) og jeg er LYKKELIG for at ho ikke er min:):)..og det er utstilling neste helg! Xalichja har mistet litt pels, mens Dvina fortsatt har alt på plass..de har MASSE pels disse damene.
Etter trening ble alle hundene sluppet i en løpsglede som bare mynder kan oppvise..(og myndeNova,da) og de løp rett ned i vannet for a kjøle seg ned litt..både Xalichja og Dvina svømmer.
I morgen har jeg meldt pa Sizarka pa et uoff. match-show arrangert av Tromsø hundeklubb..for å vise mynden:) Rapport kommer.

mandag 18. august 2008

Jaktborzoien,rypa og elgen..

Fortsatt har vi et fantastisk vær her nord! Det veier mye opp for en forholdsvis dårlig sommer værmessig..iallefall for de som valgte å tilbringe sommer`n i nordnorge:)
Elgjakta nærmer seg, og det er mye som må gjøres for å klargjøre valdet før 25 september..bl.a. holder vi på å bygge en jordgamme (eller samegamme om man vil kalle det det).
Vi bruker mye av det vi finner i naturen..bruker trær som reisverk og torv som "ytterkledning"..en tung og slitsom jobb! Men gammen glir inn i naturen som om den alltid har vært der:)..Den skal brukes under jakta som pausested, overnatting m.m.
Hundene er med opp i fjellet..Sizarka tusler rundt løs, mens Nova må være i bånd...det er jo midt i elgland, så ho hadde vært over alle hauger på et blunk. Leo får tilbud om å være med, men pga forholdsvis tungt terreng oppover, velger han å være hjemme..han vet hvor vi skal:) Han begynner jo å bli litt stivbent på sine eldre dager..
På turen opp i fjellet i går morges, (med Sizarka løs og Nova på langline), ble Sizarka borte..ho får en slik snikende gange når vi er i skogen..ho er helt klart på jakt.. Jeg og Nova fortsatte bare oppover..for damen kommer etter bare ho får utforska det ho skal. Da Sizarka tok oss igjen..hadde ho ei RYPE i kjeften..Jeg tok den fra damen..og den var ennå varm..damen fikk den tilbake..og ho bar den fram til gammen for å vise den til far. Hele rypa ble spist med nebb,klør og fjær...bare en vinge delte ho med Nova. Ho vet hva ho skal jakte på..ho har jo vært med oss på rypejakt fra ho var 9 mnd gammel:)
På turen ned igjen viste Nova med all tydelighet at det var elg i nærheten..ho gikk med næsa i været..og reiste seg på to flere ganger. Sizarka var igjen borte...så jeg stoppet for å vente på ho...vi sto der midt på fjellveien, jeg og Nova..da jeg hørte kvister som knakk og at det var noe som kom i mot meg..og der kom en diger elgokse i trav rett mot meg og Nova..jeg tenkte "har du ikke tenkt å stoppe snart!!!" Vel 3 meter fra meg bråstoppet elgoksen..med alle 4 klauvan i bakken (plutostans)..kikka på meg i 2-3 sekund, før han bråsnudde og gallopperte vekk. Sizarka kom travende etter..og jeg kalte henne inn. Nova var heltent..og vi gikk skikkelige ferskspor ett stykke:)

Sizarka var fornøyd med dagnes gjøremål og har sovet tungt i natt..flinke hunden:)
I dag skal vi på skytebanen, hvor alle 3 hundene får "skudd-trening"..de enser ikke skytingen, og anser det som den naturligste ting i verden:)

mandag 11. august 2008

på en søndag..
Vi har et fantastisk sensommervær her nord for tiden! Og med slikt vær, MÅ man være ute å finne på ettellerannet:)
Jeg og matfar tok med Nova og Sizarka i elgskogen for å spore ferskspor. Leo blir igjen hjemme pga perlas (les Sizarka) løpetid.
Lite spor å se pga det nok er endel folk i marka på en dag som denne. Sizarka fikk jaktutbytte i form av lemen..en riktig stor og feit en:)...som var kraftig skadet da jeg klarte å riste den ut av munnen på damen..og jeg kunne ikke bare la den ligge der å dø en langsom død..så damen fikk avslutte jobben..og lemenet ble lagt pent under et tre..sikkert til glede for rev, mink eller kråke.
Fikk utstillingsrapport fra Sverige i går..hvor Leosønn X-Potri (Bubba) har vært på sin første utstilling...og det på svvk i Umeå.
Bubba ser ut til å følge i bestefar Navajo`s fotspor. Han ble i allefall BIR-Junior, BIS-junior reserve og avslutta med å konkurrere mot de "store" championgutta i beste hanhundklasse hvor han faktisk ble nr 3 med CK!!! Strålende kritikk, hvor alt var "exelent":)
Og Bubba klatret inn i de "voksnes" verden for 2 uker siden!!
Artig at flere i dette kullet gjør det så bra..bl.a så ble søstera X-Mira (Xalichja) BIS-4 hvalp i Tromsø i juni (alle raser). Skal bli spennende fremover med dette kullet!
Her er nye bilder av Bubba tatt i helgen:)


torsdag 7. august 2008

Ja da var jeg ogsa igang:)

Ma takke Espen for hjelpa,og at han laget denne bloggen for meg!! TAKK ESPEN!
Og med den grundige forklaringen...sa kanskje jeg klarer a tutle med dette selv:)
Her hos oss, er det loepetid..og gamlingen sjol, Leo er "rapetoillat"!!!! Piper,hyler og gneldrer:(.og det er selvfolgelig Sizarka som loeper. Han er ikke slik nar jamten Nova er i samme periode. Dette kaller jeg rasebevisthet:)
Gleder meg til roen senker seg, og blir "normalt" igjen!